Polietylen to substancja syntetyczna, która w kosmetyce może pełnić różne funkcje. Jest materiałem plastycznym i odpornym, a do tego bezbarwnym. Nie rozpuszcza się w wodzie.

Polyethylene – działanie

Ze względu na różne formy, jakie może przybierać polietylen, wykazuje on nieco odmienne właściwości. Jako substancja niskocząsteczkowa i płynna:

  • wytwarza na aplikowanej powierzchni ochronny film (okluzję), który zapobiega utracie wody z naskórka;
  • pełni funkcję emulgatora w emulsjach kosmetycznych;
  • zapewnia produktowi odpowiednią, niezmienną formułę;
  • wpływa na wzrost lepkości kosmetyku;
  • zapobiega wykruszaniu się produktu w sztyfcie.

Poza tym, polietylen ma zastosowanie jako środek złuszczający w formie mikrogranulek. Do ścierania martwego naskórka dochodzi na zasadzie peelingu mechanicznego, czyli podczas tarcia kosmetykiem o skórę. 

Polyethylene – zastosowanie w kosmetykach

Substancję możesz spotkać w takich produktach jak:

  • peelingi do ciała, stóp oraz dłoni;
  • produkty złuszczające do twarzy;
  • żele pod prysznic;
  • szampony;
  • pasty do zębów;
  • kosmetyki do makijażu, np. szminki, kredki do ust, kredki do oczu.

Polyethylene – bezpieczeństwo stosowania

Czy polietylen nie jest szkodliwy? Biorąc pod uwagę wszelkie możliwe działania niepożądane, jakie mogą wywoływać substancje w kosmetykach, polietylen został uznany za bezpieczny. Nie powoduje reakcji alergicznych, podrażnienia występują niezwykle rzadko. Częściej są efektem zbyt silnego tarcia w przypadku preparatów złuszczających niż samej obecności substancji. 

Nie ma przeciwwskazań w zakresie stosowania polietylenu przez kobiety w okresie ciąży. Jest składnikiem obojętnym dla skóry, nie wnika w nią. Działa tylko na powierzchni. Mówi się, że obecność polietylenu w kosmetykach przeciwtrądzikowych nie pogarsza stanu problematycznej cery. Zaleca się jednak umiar w stosowaniu, jak zawsze w przypadku wszelkich dermatoz.

Zobacz też:
Calcium Carbonate (węglan wapnia) – co to jest?

Polyethylene – naturalny czy syntetyczny?

Polietylen to syntetyczna żywica pozyskiwana z etylenu. Może ją budować nawet kilkaset naprzemiennie ułożonych cząstek tego związku.

Polyethylene – wpływ na środowisko

Polietylen w wielu branżach na całym świecie jest najczęściej wykorzystywanym plastikiem. Jak wiadomo, generowanie tego materiału nie jest obojętne dla środowiska naturalnego. 

Polyethylene nie jest składnikiem biodegradowalnym. Zagraża faunie i florze wód, do których się dostanie, a także człowiekowi. Spożyty przez ryby, może trafiać w konsekwencji na nasze talerze. W Stanach Zjednoczonych środek ten został zabroniony do stosowania m.in. w kosmetykach złuszczających. 

Polyethylene – czy jest wegański?

Polyethylene jest substancją wytwarzaną syntetycznie w wyniku reakcji etylenu. W swoim składzie nie zawiera zatem nic, co mogłoby pochodzić od zwierząt. Pod tym względem, spełnia założenia weganizmu.

Z drugiej jednak strony jego obecność w kosmetykach silnie degraduje przyrodę. Weganie starają się unikać polietylenu w preparatach pielęgnacyjnych. 

Polyethylene – ciekawostki

Obecnie wielu producentów stara się zastępować polietylen innymi składnikami. W preparatach pielęgnacyjnych zapewnia on m.in. mechaniczne złuszczanie naskórka. Taki sam efekt dają np. pestki owoców, ziarna czy po prostu cukier. Wszystkie te składniki są zdecydowanie bardziej przyjazne dla naszej planety. 

Oprócz branży kosmetycznej, Polyethylene w formie HDPE wykorzystywany jest przy masowej produkcji toreb foliowych. Używa się go jako spoiwa w protetyce.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/polyethylene

Why Is Polyethylene Used In Skincare?