Gelatin dobrze rozpuszcza się w wodzie, tworząc w niej roztwory o charakterze galaretki. Biorąc pod uwagę budowę fizyczną, żelatyna ma postać stałą w formie proszku. Wyróżnia ją biało-żółta barwa. Najczęściej wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym, a także w kosmetyce oraz farmacji. Sprawdź, co warto o niej wiedzieć!

Gelatin – działanie

Żelatyna ma wiele właściwości, które decydują o tym, że jest stosowana w kosmetyce:

  • pełni funkcję emulgującą, czyli umożliwia powstawanie emulsji – preparatów składających się z części wodnej oraz olejowej;
  • uniemożliwia powstawanie piany;
  • dba o odpowiednią formę i konsystencję kosmetyku przez cały okres jego stosowania – zapobiega wysychaniu masy kosmetycznej;
  • zwiększa lepkość preparatu pielęgnacyjnego;
  • aplikowana na skórę, pozostawia na niej ochronny film, który działa pośrednio nawilżająco, bo zapobiega utracie wody z naskórka;
  • posiada zdolność łagodzenia ewentualnych podrażnień wywołanych przez silne detergenty;
  • wypełnia drobne zmarszczki, dając efekt wyraźnie wygładzonej cery;
  • uelastycznia i zmiękcza naskórek;
  • działa kondycjonująco na włosy;
  • nadaje kosmetykom odpowiednią żelową formę.

Żelatyna – zastosowanie w kosmetykach

Ta niepozorna substancja znalazła szerokie zastosowanie w kosmetykach różnego rodzaju. Najczęściej można ją znaleźć w:

  • kremach do twarzy;
  • balsamach do ciała;
  • maskach typu peel-off;
  • preparatach do mycia w formie galaretek;
  • produktach do kąpieli;
  • kosmetykach do makijażu;
  • produktach stylizujących do włosów;
  • płynach do higieny jamy ustnej;
  • mleczkach do demakijażu;
  • w odżywkach oraz maskach do pielęgnacji włosów.

Gelatin – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem

Żelatyna jest substancją bezpieczną do stosowania w preparatach kosmetycznych. Nie wykazuje działania komedogennego, drażniącego ani toksycznego. Nie jest także zaliczana do potencjalnych alergenów. Może być stosowana w produktach przeznaczonych dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Zobacz też:
Cellulose (celuloza) – co to jest?

Ze względu na budowę, żelatyna nie ma możliwości wnikania w głąb skóry oraz do krwiobiegu. Działa tylko na powierzchni ciała.

Gelatin – naturalna czy syntetyczna?

Żelatyna pozyskiwana jest ze skóry, ścięgien, kopyt, rogów zwierząt w procesie gotowania. Podczas niego dochodzi do hydrolizy białek kolagenu. Ich odpowiednia kombinacja przyjmuje stałą postać i może być wykorzystywana w innych gałęziach przemysłu, takich jak kosmetyka, branża spożywcza.

Gelatin – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu żelatyny na środowisko naturalne. Nie jest szkodliwa dla wód oraz gleby, do których mogłaby się dostać. Jest dla nich związkiem neutralnym.

Gelatin – czy jest odpowiednia dla wegan?

Gelatin zdecydowanie nie jest substancją odpowiednią dla wegan. Konsumenci deklarujący przynależność do tej grupy nie akceptują w kosmetykach żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego. Żelatyna pozyskiwana jest m.in. ze skór bydlęcych, kopyt, rogów. To od razu dyskwalifikuje ją jako związek wegański. Metoda pozyskiwania Gelatin nijak się ma do norm etycznych.

Gelatin – ciekawostki

Żelatyna wykorzystywana jest oczywiście w branży spożywczej. Można znaleźć ją w galaretkach oraz jako produkt samodzielny w formie proszku bądź listków. W farmacji dodaje się ją przede wszystkim jako substancję pomocniczą do kapsułek, co ma ułatwić ich połykanie. Kolejnym miejscem zastosowania żelatyny są szczepionki.



Powiązane artykuły: