Dimetikonol należy do silikonów polimerowych. Jest związkiem syntetycznym. Można go zlokalizować na etykiecie jako INCI: Dimethiconol. To substancja nierozpuszczalna w wodzie. Wykazuje stabilność w obliczu zmiennych warunków otoczenia, m.in. wzrostu temperatury, oraz czynników chemicznych. Wykorzystywany jest w szeroko pojętej branży kosmetycznej.

Dimethiconol – działanie

Z uwagi na charakter substancja ma rozmaite właściwości. Oto niektóre z nich:

  • ogranicza parowanie wody z naskórka, przez co przypisuje się mu działanie pośrednio nawilżające. Dimethiconol należy do grupy emolientów, nie daje jednak nieprzyjemnego uczucia tłustości po aplikacji na skórę; to emolient suchy;
  • jako silikon wpływa na łatwiejszą aplikację oraz rozsmarowywanie kosmetyku;
  • zmniejsza ilość piany, staje się ona słabszej jakości;
  • obniża uczucie lepkości w preparatach kosmetycznych; 
  • silnie wygładza i zmiękcza włosy, nadając im połysk;
  • posiada właściwości kondycjonujące;
  • działa ochronnie na skórę oraz włosy;
  • jest tzw. substancją renatłuszczającą, co oznacza, że pomaga odbudować barierę lipidową po zastosowaniu silnych detergentów myjących;
  • nadaje kosmetykom jedwabistości;
  • wygładza drobne zmarszczki – efekt ten utrzymuje się do zmycia.

Dimethiconol – zastosowanie w kosmetykach

Ten polimerowy silikon bardzo dobrze odnalazł się w przemyśle kosmetycznym. Dodaje się go do produktów różnego typu. Najczęściej Dimethiconol można go znaleźć w:

  • szamponach rodzaju, szczególnie wygładzających i nabłyszczających;
  • maskach i odżywkach do włosów;
  • produktach do stylizacji oraz ochrony końcówek;
  • kremach do twarzy;
  • serach przeciwzmarszczkowych;
  • bazach pod makijaż;
  • kremach i innych produktach do dłoni;
  • kremach do stóp;
  • płynach do kąpieli;
  • peelingach do ciała;
  • peelingach do twarzy;
  • kosmetykach kolorowych, w tym podkładach i cieniach;
  • szminkach i sztyftach ochronnych;
  • żelach pod prysznic;
  • żelach do mycia twarzy.

Dimethiconol – bezpieczeństwo stosowania

Dimethiconol w kosmetykach został uznany za bezpieczny dodatek. Nie ma określonych, odgórnych stężeń, w jakich ten silikon może być stosowany. Jako czysta substancja również nie wykazał właściwości toksycznych, choć w tej formie się go nie stosuje. Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. 

Należy zwrócić uwagę na stosowanie emolientów przy cerach problematycznych, trądzikowych. Tworzący się po ich aplikacji film może czasami pogorszyć stan skóry. Nie jest to jednak regułą.

Dimethiconol – naturalny czy syntetyczny?

Substancję wytwarza się syntetycznie. Dimethiconol jest zbudowany z naprzemiennie występujących atomów krzemu oraz tlenu. 

Dimethiconol – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Biorąc jednak pod uwagę rodzaj związku – silikon – jest on słabo biodegradowalny. Między innymi z tego powodu dimetikonol nie jest akceptowalny w kosmetykach naturalnych.

Dimethiconol – czy jest wegański

Dimethiconol jest substancją w 100% wegańską, powstaje syntetycznie. Nie zawiera w sobie odzwierzęcych dodatków. 

Dimethiconol – ciekawostki

Silikony to związki kontrowersyjne. Zostały odrzucone przez większość wielbicieli kosmetyków naturalnych. Czy każdy silikon jest zły? Niekoniecznie! Dimethiconol należy do grupy tzw. dobrych silikonów, które nie nawarstwiają się na włosach oraz skórze. Jest zmywalny za pomocą delikatnych detergentów.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/dimethiconol

What Makes Dimethiconol Different From Other Silicone?