Dihydroksyaceton występuje jako INCI: Dihydroxyacetone. Pod względem chemicznym należy do związków organicznych – węglowodanów. Wyróżnia się nieskomplikowaną budową. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie. DHA jest powszechnie wykorzystywany w kosmetyce.

Dihydroksyaceton – działanie

DHA w kosmetykach pełni kilka istotnych ról. Oto one:

  • stanowi substancję samoopalającą. Barwi skórę w procesie polegającym na reakcji cząsteczek dihydroksyacetonu z aminokwasami, które występują w warstwie rogowej naskórka. Wynikiem tego jest powstanie barwnika podobnego do melaniny, nierozpuszczalnego w wodzie;
  • jest świetną alternatywą długich ekspozycji słonecznych;
  • wydziela specyficzny zapach po zabarwieniu skóry.

Dihydroksyaceton – zastosowanie w kosmetykach

DHA do opalania doceniany jest przez konsumentów szczególnie wiosną oraz latem. Wówczas osiągnięcie ciemniejszego odcienia skóry w krótkim czasie jest trudne. Dihydroksyaceton znaleźć można w takich preparatach jak:

  • pianki;
  • spraye;
  • lotiony;
  • balsamy;
  • chusteczki samoopalające.

W drogeriach pojawiają się coraz nowsze typy produktów samoopalających. Podczas wyboru konsumenci sugerują się najczęściej łatwością aplikacji. To kluczowe, aby samoopalacz nie spowodował nieestetycznych smug, których nie tak łatwo się pozbyć. 

Długość utrzymywania się sztucznej opalenizny uzależniona jest od częstotliwości złuszczania naskórka. Naturalnie warstwa rogowa odnawia się co ok. 28 dni.

Dihydroksyaceton – bezpieczeństwo stosowania

Sztuczna opalenizna jest na pewno bezpieczniejsza od tej wywołanej promieniowaniem UVB. To nie podlega dyskusji. Dihydroksyaceton został uznany za substancję bezpieczną do stosowania w kosmetykach. Można go jednak dodawać do nich w określonym stężeniu:

  • produkty samoopalające do ciała – 10%;
  • farby do włosów – 6,25%.

Badania nie sugerują, aby DHA był alergenem i powodował podrażnienia. Na pewno należy uważać w przypadku skóry silnie nadwrażliwej i alergicznej. Nie odnotowano powodów, dla których dihydroksyaceton nie mógłby być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Zaleca się aplikację kosmetyków z DHA na noc.

W sieci krążą informacje o działaniu rakotwórczym dihydroksyacetonu. Nie ma jednak badań naukowych, które mogłyby to w 100% potwierdzić. Stężenia stosowane w kosmetykach są na tyle małe, że nie zagrażają zdrowiu.

Dihydroksyaceton – naturalny czy syntetyczny?

Dihydroksyaceton jest substancją syntetyczną. Wytwarza się go w wyniku reakcji chemicznych. Pochodzi z początkowej fazy rozkładu glukozy.

Dihydroksyaceton – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu dihydroksyacetonu na środowisko naturalne. Nie zagraża wodom oraz glebie, do których mógłby się dostać.

Dihydroksyaceton – czy jest wegański?

Zastanawiałeś się może, dlaczego weganie tak skrupulatnie dobierają kosmetyki? Weganizm nie dotyczy tylko spożywanych produktów, ale całego stylu życia. Składniki w produktach dla wegan muszą być odpowiednio pozyskiwane oraz nie mogą pochodzić od zwierząt. Dihydroksyaceton jest substancją wegańską.

Dihydroksyaceton – ciekawostki

Jak nakładać preparaty z substancją samoopalającą DHA? Jak przedłużyć działanie takich kosmetyków? Przede wszystkim należy wykonać dokładny peeling całego ciała, pozbywając się martwego naskórka. Ograniczy to możliwość powstania plam. Warto również zadbać o wcześniejsze dokładne nawilżenie skóry.

Kolejnym etapem jest wybór odpowiedniego produktu brązującego i jego formy. Aplikując produkt, zacznij od małej ilości oraz trzymaj się zasad podanych przez producenta. Później, w razie potrzeby, możesz nałożyć dodatkową warstwę. Aplikację poleca się wykonywać na noc. Kremy samoopalające nie chronią przed promieniowaniem słonecznym!

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/dihydroxyacetone

https://www.adorebeauty.com.au/body/sunscreen-tanning/fake-tan/guide/how-safe-is-dha-guide