To substancja powszechnie stosowana m.in. w branży kosmetycznej. Węglan dioktylu jest tłuszczem naturalnego pochodzenia. Pełni szereg funkcji w popularnych produktach pielęgnacyjnych. Na opakowaniu można go zlokalizować na etykiecie jako INCI: Dicaprylyl Carbonate.

Dicaprylyl Carbonate – działanie

Warto wiedzieć, jakie Dicaprylyl Carbonate ma właściwości:

  • jest emolientem – po aplikacji na skórę kosmetyk z tą substancją pozostawia ochronną warstwę. Co ważne, nie jest ona nieprzyjemnie tłusta – to suchy emolient;
  • ogranicza nadmierną utratę wody ze skóry – tzw. TEWL, czyli transepidermalną utratę wody. Dzięki temu ma niemały wpływ na odpowiedni poziom jej nawilżenia;
  • pełni funkcję ochronną;
  • ułatwia aplikację kosmetyków;
  • stosowany jest jako substancja scalająca – plastyfikator. Zapobiega wykruszaniu się masy kosmetycznej, szczególnie w przypadku wszelkiego rodzaju szminek i kosmetyków w sztyfcie;
  • sprzyja regeneracji naskórka – pomaga odbudować ochronną warstwę lipidową;
  • zmiękcza i kondycjonuje skórę, a także włosy; nadaje im połysk i sprawia, że wyglądają zdrowo.

Dicaprylyl Carbonate – zastosowanie w kosmetykach

Dicaprylyl Carbonate w kosmetykach stosowany jest dość często. Ze względu na szeroki zakres działania, dodawany jest do różnego rodzaju produktów. Węglan dioktylu najczęściej występuje w:

  • pomadkach ochronnych do ust;
  • kosmetykach do makijażu;
  • kremach do twarzy różnego rodzaju;
  • balsamach do ciała;
  • kremach do dłoni;
  • ochronnych preparatach z filtrami UV;
  • szamponach;
  • odżywkach i maskach do włosów;
  • produktach do stylizacji włosów;
  • płynach do kąpieli;
  • żelach do mycia ciała;
  • płynach do higieny intymnej.

Dicaprylyl Carbonate – bezpieczeństwo stosowania

Nie od dziś wiadomo, jak ważne są bezpieczeństwo i zdrowy rozsądek podczas stosowania kosmetyków. Rynek oferuje coraz więcej nowości bogatych w różne innowacyjne substancje. Nie tak łatwo opatentować nowy surowiec. Musi on przejść szereg badań i zostać zatwierdzony przez odpowiednie komisje. 

Zobacz też:
1,2-Hexanediol (heksanodiol) – co to jest?

Dicaprylyl Carbonate jest substancją bezpieczną do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie zalicza się do potencjalnych alergenów ani związków podrażniających. Nie działa komedogennie, co oznacza, że nie pogarsza stanu cery trądzikowej.

Dicaprylyl Carbonate może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Dicaprylyl Carbonate – naturalny czy syntetyczny?

Dicaprylyl Carbonate jest substancją pochodzenia naturalnego. Powstaje jako efekt procesów chemicznych przeprowadzanych z udziałem m.in. kwasu węglowego. Kwas kaprylowy, który także bierze udział w tym procesie, uzyskuje się z kokosów.

Dicaprylyl Carbonate – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu tej substancji na środowisko naturalne. To bardzo ważne, ponieważ składniki zawarte w kosmetykach nie są obojętne dla naszego otoczenia. Wiele z nich dostaje się do wody i gleby. U innych sam proces pozyskiwania powoduje katastrofalne skutki. Konsumenci są tego coraz bardziej świadomi. Dbałość o środowisko stało się jednym z kryteriów przy wyborze preparatów do codziennej pielęgnacji.

Czy Dicaprylyl Carbonate jest odpowiedni dla wegan?

Weganie to osoby o określonych preferencjach co do pożywienia, ale także innych aspektów życia. Nie jest im obojętne to, co znajduje się w stosowanych przez nich produktach kosmetycznych. Dicaprylyl Carbonate może być bezpiecznie używany przez wegan. Nie zawiera związków pochodzenia zwierzęcego.

https://incibeauty.com/en/ingredients/241-Dicaprylylyl-carbonate

https://cosmeticobs.com/en/ingredients/Dicaprylylyl-carbonate-103