Coco Caprylate/Caprate wykorzystywany jest ze względu na swoje właściwości w branży kosmetycznej. Pod względem chemicznym jest cieczą bez koloru. Bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Na etykiecie można go zlokalizować jako INCI: Coco Caprylate/Caprate.

Coco Caprylate/Caprate – działanie

Substancja ta wykazuje następujące właściwości:

  • silnie natłuszcza skórę oraz włosy;
  • pozostawia na skórze ochronny film o matowym wykończeniu;
  • ogranicza nadmierną ucieczkę wody (TEWL) – pośrednie działanie nawilżające;
  • ma zdolność łatwej penetracji do naskórka;
  • w kosmetykach myjących pełni funkcję substancji tzw. renatłuszczającej. Zapobiega nadmiernemu wysuszeniu skóry, do którego może dojść używając silnych detergentów;
  • pomaga tworzyć różnego rodzaju emulsje, gdzie konieczne jest połączenie fazy wodnej i olejowej;
  • pomaga odbudować naruszoną warstwę lipidową skóry;
  • wpływa na konsystencję kosmetyku oraz właściwości aplikacyjne. Ułatwia rozsmarowywanie;
  • zapobiega kruszeniu produktów w formie sztyftu;
  • nabłyszcza skórę oraz włosy bez efektu tłustości;
  • działa oczyszczająco – usuwa ze skóry zanieczyszczenia nagromadzone w ciągu dnia, a także zmywa makijaż wodoodporny.

Coco Caprylate/Caprate – zastosowanie w kosmetyce

Składnik ten jest obecny w wielu rodzajach preparatów. Dzięki właściwościom, jakie posiada, stał się świetną alternatywą dla silikonów stosowanych w kosmetyce – daje podobny efekt. Najczęściej można go znaleźć w:

  • preparatach ochronnych z filtrem UV;
  • balsamach po opalaniu;
  • szamponach;
  • odżywkach i maskach do włosów;
  • produktach ochronnych do włosów;
  • kremach po goleniu;
  • różnego rodzaju kremach do twarzy;
  • kosmetykach kolorowych do makijażu;
  • płynach do kąpieli;
  • emulsjach do demakijażu;
  • balsamach do ciała;
  • peelingach;
  • mleczkach po goleniu.

Składnik ten może być wykorzystywany w kosmetykach naturalnych.

Coco Caprylate/Caprate – bezpieczeństwo stosowania

Coco Caprylate/Caprate jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach do twarzy, ciała oraz włosów. Nie istnieją specjalnie narzucone ograniczenia co do jego użytku. Związek ten nie jest potencjalnym alergenem. Dobrze sprawdza się w przypadku cer suchych, nadwrażliwych. Skóry trądzikowe w bezpośrednim kontakcie z Coco Caprylate/Caprate mogą ulec pogorszeniu, co będzie się objawiać wysypem nowych zmian zapalnych.

Coco Caprylate/Caprate jest odpowiedni do użytku dla kobiety w okresie ciąży.

Coco Caprylate/Caprate – naturalny czy syntetyczny?

Składnik ten ma pochodzenie naturalne. Powstaje z udziałem alkoholi tłuszczowych pozyskanych z kokosa. 

Coco Caprylate/Caprate – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu Coco Caprylate/Caprate na środowisko naturalne. Składnik ten nie jest toksyczny dla wód oraz gleb, do których mógłby się dostać. To bardzo ważny aspekt, o którym dobrze jest pamiętać podczas wyboru kosmetyków do codziennej pielęgnacji. Z pozoru tak mała rzecz ma wielki wpływ na stan środowiska i otaczającej przyrody. 

Coco Caprylate/Caprate – czy jest odpowiedni dla wegan?

Konsumenci, którzy są weganami, mają dużą świadomość odnośnie kosmetyków i składników, które one zawierają. Nie akceptują żadnych substancji mających pochodzenie zwierzęce. Coco Caprylate/Caprate zawiera w sobie związki pochodzenia roślinnego – jest w 100% wegański.

https://incibeauty.com/en/ingredients/19660-coco-caprylate-caprate

https://cosmeticanalysis.com/cosmetic-ingredients/coco-caprylate-caprate