Cytral to substancja zapachowa należąca do grupy aldehydów terpenowych. Charakteryzuje się silnie cytrynowym aromatem. Jako związek chemiczny bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach oraz alkoholach. Cytral z łatwością można zlokalizować na etykiecie produktu jako INCI: Citral.

Citral – działanie

Citral ma bardzo ściśle określone właściwości:

  • jest przede wszystkim substancją zapachową i taką też rolę pełni w preparatach kosmetycznych – nadaje im przyjemny, świeży zapach imitujący cytrynę;
  • niweluje inne nieprzyjemne aromaty;
  • wchodzi w skład różnych kompozycji zapachowych.

Citral – zastosowanie w kosmetyce

Substancje aromatyczne występują w prawie wszystkich rodzajach preparatów kosmetycznych. Bywają często jednym z kryteriów wyboru produktu pielęgnacyjnego. Konsumenci upodobali sobie kosmetyki, które po prostu ładnie pachną i przyjemniej się je stosuje.

Citral najczęściej znajduje się w:

  • dezodorantach, antyperspirantach;
  • wodach po goleniu;
  • perfumach i mgiełkach zapachowych;
  • produktach do golenia;
  • szamponach;
  • odżywkach, maskach i produktach do stylizacji włosów;
  • preparatach ochronnych z filtrami UV;
  • kremach do pielęgnacji twarzy;
  • płynach, solach i kulach do kąpieli;
  • żelach do mycia twarzy i ciała;
  • produktach do demakijażu różnego rodzaju;
  • kremach do stóp;
  • balsamach do ciała;
  • preparatach do masażu;
  • żelach pod prysznic.

Citral – bezpieczeństwo stosowania

Związki nadające produktom kosmetycznym zapach są zaliczane z reguły do potencjalnych alergenów. To samo tyczy się popularnego Cytralu. W czystym, 100% stężeniu wywołuje on silne uczulenia i podrażnienia skóry. Na szczęście, stężenie Citralu w kosmetykach jest znikome. 

Składnik ten nie jest substancją odgórnie zakazaną dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Jednak, w związku ze wzrostem wrażliwości skóry w tym okresie, zaleca się ostrożność w stosowaniu wszelkich składników zapachowych. Mogą wywołać reakcje alergiczne.

Zobacz też:
Titanium Dioxide (dwutlenek tytanu) – co to jest?

Citral w formie, w jakiej jest stosowany w kosmetykach i zgodnie ze swoim przeznaczeniem, został uznany przez odpowiednie organizacje za związek bezpieczny. Istnieją jednak pewne ograniczenia co do jego użytku, głównie dotyczące stężeń. O obecności Citralu producent jest zobowiązany poinformować na etykiecie, jeśli jego zawartość przekracza:

  • w preparatach pozostających na skórze (bez spłukiwania) – 0,01%;
  • w kosmetykach spłukiwanych wodą – 0,001%.

Cytral nie jest składnikiem o działaniu komedogennym. Nie powoduje pogorszenia stanu cery trądzikowej oraz problematycznej, podatnej na tzw. zapychanie.

Citral – naturalny czy syntetyczny?

Citral w kosmetykach może być pozyskiwany drogą naturalną, a także syntetyczną. Związek ten występuje w olejkach eterycznych takich surowców jak: 

  • cytryna;
  • pomarańcza;
  • trawa cytrynowa;
  • werbena. 

O formie pozyskiwania powinien poinformować na danej etykiecie producent.

Citral – czy jest odpowiedni dla wegan?

Związek ten występuje w olejkach eterycznych lub wytwarzany jest z pomocą metod laboratoryjnych. Nie ma więc w sobie żadnych substancji odzwierzęcych. Może być stosowany przez konsumentów, którzy są weganami.

Citral – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu cytralu na środowisko naturalne. To bardzo ważne, ponieważ jako substancja zapachowa stosowany jest on niezwykle często w produktach wielu rodzajów.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/citral-0

https://thedermreview.com/citral/