Kopolimer kwasu akrylowego należy do grupy polimerów – substancji o szerokim działaniu, wykorzystywanych w branży kosmetycznej. Mówi się o nich, że są kontrowersyjne, co bywa słuszne w kontekście środowiska. Stabilność Acrylates Copolymer uzależniona jest od otoczenia, w jakim się znajduje. Przy wysokim pH – powyżej 10 – ulega całkowitemu rozpadowi. Polimery są plastyczne i nie mają koloru. Obecnie stosuje się kilkadziesiąt odmian tych substancji.

Acrylates Copolymer – działanie

Substancja ta ma następujące właściwości:

  • pozostawia na włosach ochronną powłokę, która nadaje im miękkości oraz wygładza strukturę;
  • zapobiega elektryzowaniu się fryzury;
  • w lakierach do paznokci umożliwia powstanie trwałej powłoki na płytce;
  • wpływa bezpośrednio na konsystencję kosmetyku – powoduje wzrost jego lepkości;
  • sprawia, że kosmetyk zachowuje niezmienną formę przez cały okres stosowania; zapobiega rozwarstwianiu;
  • pełni rolę stabilizatora emulsji;
  • może być tzw. lepiszczem, czyli substancją scalającą wszystkie inne związki w kosmetyku;
  • pod wpływem światła LED preparaty zawierające Acrylates Copolymer ulegają utwardzeniu.

Acrylates Copolymer – zastosowanie w kosmetyce

Składnik ten występuje w produktach doskonale wszystkim znanym i bardzo na czasie. Wiele kobiet nie wyobraża sobie bez nich życia – mowa o lakierach hybrydowych. Dzięki swoim właściwościom, Acrylates Copolymer umożliwia wykonanie trwałego manicure z użyciem światła LED.

Gdzie jeszcze można znaleźć kopolimer kwasu akrylowego? Znajduje się on w:

  • produktach do przedłużania paznokci (takich jak żel);
  • innych produktach do stylizacji płytki paznokcia;
  • różnego rodzaju kosmetykach do stylizacji włosów;
  • odżywkach i maskach do włosów;
  • preparatach do pielęgnacji twarzy, ciała.

Acrylates Copolymer – bezpieczeństwo stosowania

Bezpieczeństwo danego składnika jest czymś niesamowicie istotnym. Powinno decydować o wyborze danego kosmetyku. Oczywiście produkty dopuszczone do sprzedaży są odpowiednio przebadane. Nie tak łatwo również wypuścić nową substancję. Musi przejść szereg testów. Zdarza się, że dany składnik jest bezpieczny do stosowania tylko w określonym celu – np. tylko do włosów, a na skórę już niekoniecznie. Bardzo ważna jest świadomość i odpowiedzialność konsumentów. 

Acrylates Copolymer został uznany za składnik bezpieczny w użytku zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Nie działa toksycznie, jeśli jest stosowany w sposób prawidłowy i nie zalega na skórze. Nie jest komedogenny. Nie powinien również wywoływać reakcji alergicznych. 

W przypadku kobiet w ciąży, nie ma określonych przeciwwskazań do stosowania tego związku. Zaleca się jednak ostrożność. Skóra w tym czasie lubi być kapryśna i może zareagować w nieprzewidywalny sposób. Wiele kobiet w tym szczególnym okresie rezygnuje z manicure hybrydowego.

Acrylates Copolymer – wpływ na środowisko naturalne

Stopień zanieczyszczenia naszej planety stale się zwiększa. Można powiedzieć, że wielu ludzi wzięło to sobie do serca i stara się jak może. Składniki chemiczne zawarte w kosmetykach, nie są dla niej obojętne. Mogą przedostać się tam gdzie nie powinny i wyrządzić szkody. Acrylates Copolymer zaliczany jest do mikroplastików – związków, które, po dostaniu się do wód, zagrażają organizmom żywym. Nie ulega łatwemu rozkładowi w środowisku. 

Acrylates Copolymer – naturalny czy syntetyczny?

Kopolimer kwasu akrylowego jest pozyskiwany na drodze syntetycznej.

Acrylates Copolymer – czy jest odpowiedni dla wegan

Jako substancja sztuczna, Acrylates Copolymer jest w 100% wegański. Nie zawiera odzwierzęcych składników, a jego proces powstawania jest etyczny. Wielu wegan jednak stara się unikać mikroplastiku w kosmetykach, ze względu na jego niekorzystne działanie na środowisko naturalne.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/acrylates-copolymer

Get to know microplastics in your cosmetics