Encyklopedia

Xanthan Gum (guma ksantanowa) – co to jest? Zastosowanie i właściwości

Guma ksantanowa (INCI: Xanthan Gum) jest wielocukrem wytwarzanym za pomocą mikroorganizmów . Składa się z mannozy, glukozy, kwasu glukuronowego i innych kwasów. Powstaje dzięki bakteriom lub pozyskiwana jest z roślin. Przyjmuje formę mazistej substancji, aby później, po wysuszeniu, stać się białym proszkiem. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie. Wykorzystywana jest w szerokim przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz ... Czytaj dalej Guma ksantanowa (INCI: Xanthan Gum) jest wielocukrem wytwarzanym za pomocą mikroorganizmów.Składa się z mannozy, glukozy, kwasu glukuronowego i innych kwasów. Powstaje dzięki bakteriom lub pozyskiwana jest z roślin. Przyjmuje formę mazistej substancji, aby później, po wysuszeniu, stać się białym proszkiem. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie. Wykorzystywana jest w szerokim przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz ... Czytaj dalej
Reklama