Guma ksantanowa (INCI: Xanthan Gum) jest wielocukrem wytwarzanym za pomocą mikroorganizmów. Składa się z mannozy, glukozy, kwasu glukuronowego i innych kwasów. Powstaje dzięki bakteriom lub pozyskiwana jest z roślin. Przyjmuje formę mazistej substancji, aby później, po wysuszeniu, stać się białym proszkiem. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie. Wykorzystywana jest w szerokim przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz kosmetycznym.
Guma ksantanowa – działanie
- Xanthan Gum jest substancją stabilną, szczególnie w środowisku kwaśnym, na które jest wysoce odporna.
- Produkty, do których dodano gumę ksantanową, można mrozić i rozmrażać, a one zachowują przy tym swoje właściwości.
- Pełni funkcję emulgatora – łączy frakcje wodne z tłuszczowymi w jedną całość.
- Wpływa na zwiększenie lepkości.
- Pełni rolę konsystencjotwórczą.
- Używana jako zagęstnik produktów, często w formie żelu.
- Pochłania wilgoć.
Xanthan Gum – zastosowanie tego składnika w kosmetykach
Jak wykorzystywana jest guma ksantanowa w kosmetykach? Przede wszystkim można ją znaleźć w takich, które mają żelową formę, a oprócz tego w:
- produktach do pielęgnacji twarzy (kremach, serach, peelingach itd.)
- produktach do pielęgnacji ciała (balsamach, mleczkach)
- żelach pod prysznic
- szamponach
- preparatach do stylizacji włosów
- kosmetykach kolorowych (tusz do rzęs)
- mleczkach/płynach/kremach do demakijażu.
Xanthan Gum – bezpieczeństwo stosowania produktów z e415
Jak wygląda kwestia: guma ksantanowa a szkodliwość? Substancja została uznana przez specjalne organizacje za bezpieczną w kosmetykach. Nie wywołuje alergii oraz nie działa komedogennie. Oczywiście osoby podatne na alergie lub uczulone na składnik, z którego powstała guma ksantanowa w danym produkcie, powinny zachować ostrożność. Wszelkie informacje o pochodzeniu Xanthan Gum można uzyskać bezpośrednio u producenta. Nie ma przeciwwskazań do stosowania gumy ksantanowej w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.
Pochodzenie gumy ksantanowej – naturalny czy syntetyczny?
Guma ksantanowa to wielocukier wytwarzany przez bakterie Xanthomonas campestris podczas procesu fermentacji. Może być również wytwarzany (także w procesie fermentacji) z nasion zbóż takich jak kukurydza czy pszenica oraz z soi. Produktem, jaki powstaje jest ksantan, a następnie – po pewnych obróbkach – guma ksantanowa.
Guma ksantanowa – szkodliwość i wpływ na środowisko
Nie odnotowano negatywnego wpływu gumy ksantanowej na środowisko naturalne.
Xanthan Gum – odpowiedni dla wegan?
Składnik ten może być stosowany przez wegan. Nie ma w sobie składników pochodzenia zwierzęcego.
Inne – ciekawostki
Guma ksantanowa wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym. Oznacza się ją w pożywieniu jako E415. Pojawia się w produktach, które wymagają zagęszczenia, takich jak gotowe sosy, musy, dżemy, musztarda, ketchup, kisiel. Dodatek E415 do lodów zapobiega ich krystalizacji, sprawia że są kremowe i jedwabiste. Xanthan Gum jest popularnym emulgatorem również chlebach oraz w żywności bezglutenowej. Jako dodatek zapewnia produktom swojego rodzaju plastyczność. Sprawia, że mogą być podgrzewane, rozmrażane oraz zamrażane ponownie i nic się im nie stanie, nie stracą właściwości i smaku.
Branża farmaceutyczna także znalazła zastosowanie dla gumy ksantanowej. Pełni ona rolę głównie zagęszczającą dany preparat leczniczy. W tabletkach z substancjami aktywnymi spowalnia ich uwalnianie. Można ją spotkać również w lekach osłonowych oraz tych na wrzody żołądka.
E415 a szkodliwość? Guma ksantanowa uznana jest w pożywieniu jako środek bezpieczny. Wyjątkiem jest uczulenie na dany składnik biorący udział przy jej produkcji.
Bibliografia:
https://www.healthline.com/nutrition/xanthan-gum#TOC_TITLE_HDR_3
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/xanthan-gum