Triethylhexanoin – co to jest?

Substancja zaliczana jest do grupy tzw. triestrów glicerolu. Niestety, niezbędne informacje na temat tego składnika są bardzo ograniczone, nieznane i trudnodostępne. 

Triethylhexanoin – działanie

Składnik ten ma rozmaite właściwości:

  • wykazuje działanie filmotwórcze – w kosmetykach pełni rolę głównie emolientu;
  • zmiękcza skórę oraz działa kondycjonująco na włosy;
  • zapobiega odparowywaniu nadmiernej ilości wody z naskórka;
  • jest rozpuszczalnikiem dla innych substancji.

Triethylhexanoin – zastosowanie w kosmetykach

Najczęściej Triethylhexanoin można znaleźć w:

  • kosmetykach do makijażu;
  • preparatach ochronnych z filtrami UV;
  • dezodorantach;
  • kremach do twarzy;
  • balsamach do ciała;
  • peelingach;
  • szamponach;
  • odżywkach i maskach do włosów;
  • produktach do stylizacji;
  • mydłach.

Triethylhexanoin – bezpieczeństwo stosowania

Nie tak łatwo wprowadzić na rynek kosmetyczny nową substancję aktywną. Musi przejść ona szereg procesów, badań oraz testów. Bezpieczeństwo konsumentów powinno być priorytetem. Triethylhexanoin jest substancją dopuszczoną do stosowania w preparatach pielęgnacyjnych zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Nie jest szkodliwy i nie działa drażniąco. Jako emolient może działać komedogennie, natomiast informacje te nie są potwierdzone. 

Nie wiadomo, czy Triethylhexanoin może być stosowany przez kobiety w ciąży.

Triethylhexanoin – naturalny czy syntetyczny?

Triestry gricerylu to bardzo liczna grupa substancji stosowanych w kosmetyce. Uzyskuje się je drogą syntetyczną. Komponenty, które biorą udział w tych procesach, mogą mieć jednak pochodzenie roślinne lub zwierzęce.

Triethylhexanoin – wpływ na środowisko naturalne

Okazuje się, że Triethylhexanoin jest niebezpieczny dla otoczenia, a dokładniej dla organizmów wodnych. Działa na nie silnie trująco.

Zobacz też:  Kwas glukonowy (Gluconic Acid) - działanie, cechy, bezpieczeństwo

Triethylhexanoin – czy jest odpowiedni dla wegan?

Niestety nie do końca wiadomo, czy Triethylhexanoin jest substancją wegańską. Może mieć pochodzenie roślinne, jak i zwierzęce. Wszelkich informacji na ten temat należy zaczerpnąć u producenta danego kosmetyku.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/triethylhexanoin

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Triethylhexanoin



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia