Sól tetrasodowa kwasu wersenowego należy do związków organicznych. Jest pochodną EDTA, który obecnie stosowany jest niezwykle rzadko w branży kosmetycznej. Powodem tego są silne właściwości drażniące tej substancji. Pod względem chemicznym Tetrasodium EDTA przybiera postać proszku, o krystalicznej formie. Równie często występuje jako gotowy roztwór wodny. Można go zlokalizować na etykiecie produktów jako INCI: Tetrasodium EDTA.

Tetrasodium EDTA – działanie

Tetrasodium EDTA w kosmetykach znajduje zastosowanie z uwagi na swoje właściwości:

  • działa przede wszystkim chelatująco na jony metali. Dzięki temu m.in. umycie włosów w wyjątkowo twardej wodzie nie powoduje zmian w ich strukturze – są nadal miękkie i zdrowe;
  • tworzy kompleksy m.in. z jonami wapnia, przez co nie ogranicza powstawania piany w przypadku detergentów;
  • przedłuża trwałość preparatów kosmetycznych;
  • działa stabilizująco na kosmetyki w formie emulsji;
  • wykazuje niewielkie właściwości przeciwbakteryjne, a także przeciwgrzybicze.

Tetrasodium EDTA – zastosowanie w kosmetykach

Tetrasodium EDTA w kosmetykach stosowany jest dość często. Nie pojawia się w czystej formie – raczej jako sól. Powodem tego jest łagodniejsze, mniej drażniące działanie substancji w tej formie. W jakich produktach można najczęściej znaleźć Tetrasodium EDTA?

  • szamponach;
  • żelach pod prysznic;
  • produktach do mycia ciała;
  • różnego rodzaju emulsjach;
  • balsamach do ciała;
  • odżywkach i masłach do ciała;
  • mydłach w płynie.

Tetrasodium EDTA – bezpieczeństwo stosowania

W internecie można znaleźć wiele sprzecznych opinii na temat Tetrasodium EDTA. Na samym początku warto wspomnieć, że jest to jedna z lepiej przebadanych substancji. Nie bez powodu można ją stosować także w żywności. Czysta sól tetrasodowa kwasu wersenowego działa silnie drażniąco – to prawda. Jednak nie jest stosowana w takich stężeniach w przemyśle kosmetycznym. 

Warto także wiedzieć, że kwas wersenowy, który bierze udział w procesie jej powstawania, może być silnie zanieczyszczony szkodliwymi toksynami. Mówi się, że często jest to formaldehyd. Inne opinie sugerują, że stężenie tych substancji jest tak niewielkie, że nie ma wpływu na oddziaływanie na skórę.

Tetrasodium EDTA nie powinno działać drażniąco. Wykazuje niewielki potencjał alergiczny. Nie działa komedogennie, czyli nie pogarsza stanu cery trądzikowej i problematycznej.

Nie ma odgórnych przeciwwskazań do stosowania Tetrasodium EDTA przez kobiety w okresie ciąży. Zaleca się jednak jej unikanie, z uwagi na ewentualność wystąpienia alergii.

Tetrasodium EDTA – naturalny czy syntetyczny?

Tetrasodium EDTA jest składnikiem pozyskiwanym całkowicie na drodze syntetycznej. 

Tetrasodium EDTA – czy jest odpowiedni dla wegan?

Jako substancja, która nie zawiera w swoim składzie innych odzwierzęcych związków – Tetrasodium EDTA może być stosowany przez konsumentów, którzy są weganami.

Wpływ Tetrasodium EDTA na środowisko naturalne

Nie odnotowano szkodliwego działania Tetrasodium EDTA na środowisko naturalne. Obecnie coraz więcej konsumentów przykłada do tego wagę. Kryterium to brane jest poważnie pod uwagę podczas decyzji o kupnie danego produktu. 

Tetrasodium EDTA – ciekawostki

Tetrasodium EDTA używany był już w latach trzydziestych! On sam i inne sole pochodzące od kwasu wersenowego stosowane są obecnie:

  • w przemyśle farmaceutycznym;
  • w branży spożywczej;
  • podczas produkcji tkanin.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/tetrasodium-edta

https://incibeauty.com/en/ingredients/16962-tetrasodium-edta