Sól sodowa sacharyny jest popularnym środkiem stosowany w kosmetyce, w określonych produktach. Wykorzystywana jest również przez inne branże. Pod względem chemicznym to składnik całkowicie syntetyczny. Co ciekawe, ma bardzo słodki smak – ok. 500 razy słodszy od cukru, który każdy ma w kuchni. 

Substancja ta nie jest wchłaniana przez organizm oraz nie ma kalorii. Sacharyna występuje jako ciało stałe o charakterze kryształów. Ma białą barwę. Całkiem dobrze rozpuszcza się w wodzie o odpowiedniej temperaturze. Na opakowania produktów można ją zlokalizować jako INCI: Sodium Saccharin. 

Sodium Saccharin – działanie

Sodium Saccharin wykazuje następujące właściwości:

  • wzmacnia naturalne szkliwo zębów;
  • dba o higienę jamy ustnej;
  • zapobiega powstawaniu próchnicy;
  • w wyższych stężeniach zmienia smak na gorzki, wręcz metaliczny;
  • pełni rolę składnika maskującego.

Sodium Saccharin – zastosowanie w kosmetykach 

Na przestrzeni lat produkty do pielęgnacji i higieny jamy ustnej przeszły prawdziwą rewolucję. W drogeriach mamy do czynienia nie tylko ze zwykłą pastą do zębów, ale bogatym asortymentem z wyselekcjonowanym składem. 

Pasty są oczywiście najpopularniejszym, najbardziej podstawowym kosmetykiem, niezbędnym w codziennej pielęgnacji. Zawierają odpowiednie związki aktywne takie jak fluor, związki cynku, alkohole, substancje odświeżające, przeciwbakteryjne oraz przeciwpróchnicze. Do tych ostatnich można zaliczyć Sodium Saccharin. 

Najczęściej można tę substancję znaleźć w:

  • pastach do zębów;
  • płynach do płukania jamy ustnej.

Sodium Saccharin – bezpieczeństwo stosowania

W przypadku preparatów do higieny jamy ustnej bezpieczeństwo substancji aktywnych jest bardzo ważne. Są one stosowane na błony śluzowe – bardziej wrażliwe części – a także przełyk, do którego przypadkiem mogą się dostać składniki np. z pasty do zębów.

Sodium Saccharin jest bezpieczny do stosowania zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Nie podrażnia oraz nie wywołuje odczynów alergicznych. Preparaty z jego dodatkiem mogą być używane przez kobiety w okresie ciąży, a także podczas karmienia piersią.

Co ciekawe, Sodium Saccharin w testach na zwierzętach nie wyszedł korzystnie. Po doustnym podaniu tego składnika okazało się, że może działać kancerogennie. W przypadku człowieka jednak takie dane nie zostały poparte żadnymi badaniami.

Sodium Saccharin – naturalny czy syntetyczny?

Sodium Saccharin jest składnikiem całkowicie syntetycznym. Jest solą sodową sacharyny – pochodną kwasu sulfobenzoesowego.

Sodium Saccharin – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego działania Sodium Saccharin na środowisko naturalne. Odpowiednio przeprowadzone testy i badania sugerują, że jest to substancja ulegająca w łatwy sposób biodegradacji. To bardzo ważny aspekt w dzisiejszym świecie, kiedy planeta i przyroda są tak bardzo zagrożone.

Sodium Saccharin – czy jest odpowiedni dla wegan?

Sacharynian sodu jest pozyskiwany syntetycznie. Taki rodzaj substancji, oczywiście obok roślinnych, także jest akceptowany przez wegan. Nie zawiera w swoim składzie żadnych innych związków odzwierzęcych. 

Sodium Saccharin – ciekawostki

Sacharynian sodu jest wykorzystywany nie tylko w preparatach do higieny jamy ustnej. Zyskał dużą popularność jako słodzik, szczególnie polecany podczas różnego rodzaju diet. Wynika to z faktu, że nie ma kalorii i jest całkowicie wydalany z organizmu. Inne zastosowanie sacharynian sodu znajduje w różnego rodzaju odżywkach dla sportowców.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sodium-saccharin

https://incibeauty.com/en/ingredients/3112-sodium-saccharin