Z chemicznego punktu widzenia poliakrylan sodu jest syntetycznym związkiem w formie ciała stałego. Przyjmuje postać białego proszku bez charakterystycznego zapachu. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie. Sodium Polyacrylate ma wiele różnorodnych właściwości, przez co może pełnić różne funkcje w kosmetykach.

Sodium Polyacrylate – działanie

Wiesz, co to jest Sodium Polyacrylate – pora poznać jego właściwości. Oto niektóre z nich:

  • związek ma niewiarygodnie duże zdolności higroskopijne, co wpływa na wiązanie wody w skórze;
  • ma pośrednie działanie nawilżające, zapobiega TEWL;
  • pozostawia film ochronny na powierzchni, na którą jest nałożony;
  • silnie wygładza i uelastycznia;
  • działa korzystnie na emulsje, zapobiegając ich rozwarstwianiu,
  • powoduje wzrost lepkości kosmetyku; 
  • działa utrwalająco na włosy;
  • ułatwia aplikację preparatów pielęgnacyjnych.

Sodium Polyacrylate – zastosowanie w kosmetykach

Obecność Sodium Polyacrylate w kosmetykach gwarantuje nie tylko stabilną formę, ale także nadaje produktom właściwości pielęgnacyjne. Poliakrylan sodu jest najczęściej stosowany w takich środkach jak:

  • preparaty do utrwalania fryzury;
  • kosmetyki do pielęgnacji skóry twarzy (kremy, sera);
  • balsamy do ciała;
  • żele pod prysznic;
  • płyny do kąpieli;
  • kremy do dłoni;
  • kosmetyki do mycia i pielęgnacji włosów;
  • peelingi do twarzy i ciała.

Sodium Polyacrylate – bezpieczeństwo stosowania

Sodium Polyacrylate stosowany w kosmetykach jest substancją bezpieczną. Nie istnieją żadne odgórne ograniczenia stężeń, w jakich może występować. Nie jest związkiem zaliczanym do potencjalnych alergenów, nie powinien również podrażniać. 

Właściwości filmotwórcze, które wykazuje Sodium Polyacrylate, nie zawsze mogą podobać się posiadaczom cer trądzikowych. Jest to jednak indywidualna kwestia. Składnik ten może działać drażniąco na błonę śluzową oczu.

Zobacz też:
Polysorbate 20 – co to jest?

Nie ma przeciwwskazań co do stosowania substancji przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Sodium Polyacrylate – naturalny czy syntetyczny?

Poliakrylan sodu jest substancją całkowicie syntetyczną. To polimer pochodzący z kwasu akrylowego, występujący w postaci soli sodowej. 

Sodium Polyacrylate – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Sodium Polyacrylate na środowisko naturalne. Jego obecność nie zagraża faunie i florze.

Coraz więcej osób zwraca uwagę na stan przyrody. Nie da się ukryć, że postęp cywilizacji przyczynił się do degradacji środowiska. Mają w tym swój udział przeróżne branże, również kosmetyczna. Konsumenci bacznie analizują substancje aktywne zawarte w kosmetykach. Przestał im być obojętny fakt, czy są łatwo biodegradowalne, czy też nie. 

Sodium Polyacrylate – czy jest wegański?

Poliakrylan sodu spełnia normy wegańskie, ponieważ jest substancją w 100% syntetyczną. Nie zawiera w sobie odzwierzęcych związków, a jego produkcja jest zgodna z etyką wegan.

Sodium Polyacrylate – ciekawostki

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, z czego powstaje sztuczny śnieg, oto jest odpowiedź – tworzy go poliakrylan sodu. Składnik ten spotyka się też w pampersach, wkładkach oraz podpaskach w formie charakterystycznych żelowych kulek. Zwiększa chłonność i zatrzymuje wilgoć.

Sodium Polyacrylate: What Benefits Does Sodium Polyacrylate Provide?

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sodium-polyacrylate