Palmitan sodu to substancja najczęściej występująca w mydłach. Na etykiecie można ją znaleźć jako INCI: Sodium Palmate. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie.

Sodium Palmate – działanie

Wiemy już, co to jest Sodium Palmate. Substancja ta jest znana z tego, żę:

  • ma charakter związku powierzchniowo czynnego. Obniża napięcie powierzchniowe wody i z łatwością usuwa wszelkie zanieczyszczenia ze skóry. To dość silny detergent;
  • pełni rolę emulgatora, czyli pomaga łączyć komponenty wodne i olejowe w kosmetykach typu emulsje;
  • nadaje produktom kosmetycznym odpowiednią lepkość i konsystencję;
  • wykazuje działanie pianotwórcze;
  • zagęszcza i wypełnia kosmetyki.

Sodium Palmate – zastosowanie w kosmetykach

Palmitan sodu to detergent stosowany głównie w twardych mydłach. Te proste pod względem budowy produkty są obecnie coraz bardziej unowocześniane. Zawierają mnóstwo drogocennych substancji, takich jak oleje roślinne, witaminy, olejki eteryczne i inne związki aktywne.

Sodium Palmate – bezpieczeństwo stosowania

Sodium Palmate to substancja, w przypadku której nie stwierdzono szkodliwości. Jest bezpieczna do stosowania. Nie ma konkretnych wytycznych co do stężeń czy częstotliwości użytkowania. Należy jednak brać pod uwagę, że Sodium Palmate może wysuszać i podrażniać delikatną i wrażliwą skórę. Niekorzystnie oddziałuje na błony śluzowe oka, co często się zdarza w przypadku detergentów.

Sodium Palmate może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Nie ma odgórnych przeciwwskazań, aby było inaczej. Substancja nie jest zaliczona do potencjalnych alergenów. Nie powoduje pogorszenia stanu cery trądzikowej, bo nie działa komedogennie.

W przypadku mydeł do codziennej pielęgnacji skóry twarzy zaleca się ostrożność. To produkty, które mimo coraz lepszych składów mają silnie zasadowe pH – w przeciwieństwie do skóry. Obniżenie pH cery prowadzi do powstania środowiska idealnego do namnażania bakterii, a w efekcie – nasilenia problemów typu trądzik i stany zapalne. 

Zobacz też:
Bisabolol (alfa-bisabolol, lewomentol) – co to jest?

Sodium Palmate – naturalny czy syntetyczny?

Substancja, o której mowa, ma naturalne pochodzenie. Wytwarzana jest z oleju palmowego, który reaguje z wodorotlenkiem sodu. Proces powstawania Sodium Palmate nosi nazwę saponifikacji lub zmydlania. To nic innego jak metoda wyrobu twardych mydeł.

Sodium Palmate – wpływ na środowisko

Olej palmowy, z którego powstaje Sodium Palate, jest substancją naturalną pochodzenia roślinnego. Jego pozyskiwanie natomiast przyczynia się do strat dla przyrody. Na wielką skalę wycinane są palmy, z których pozyskuje się olej. Jej celowe uprawy działają degradująco na przyrodę, w tym żywe organizmy. Warto o tym pamiętać, sięgając po raz kolejny po produkt zawierający olej palmowy. 

Sodium Palmate – czy jest wegański?

To, czy palmitan sodu jest wegański, jest kwestią sporną. Jak wyżej wspomniano, tworzy się go z oleju palmowego, którego uzyskanie jest kontrowersyjne. Pod kątem składu Sodium Palmate jest produktem w 100% wegańskim, inaczej niż np. sodium tallowate pochodzące z tłuszczu zwierzęcego. Mimo to sposób jego pozyskiwania może nie podobać się weganom, którzy całkowicie eliminują ten składnik ze swojego życia. 

Sodium Palmate – ciekawostki

Czy wiesz, że w branży kosmetycznej istnieje wiele rodzajów detergentów? Również tych pokrewnych do palmitanu sodu, takich jak Sodium Palm Kernelate. Różnią się one pomiędzy sobą właściwościami. 

Jakie składniki powinien zawierać dobry środek myjący? Przede wszystkim, aby mycie było w ogóle możliwe, konieczna jest obecność substancji powierzchniowo czynnej. Do związków o takim charakterze należą: SLS, Cocamidopropyl Betaine, czy właśnie Sodium Palmate. 

Do tego stosuje się substancje renatłuszczające, zagęstniki, emulgatory i łagodniejsze detergenty. Na sam koniec dodaje się związki aktywne, pielęgnacyjne oraz konserwanty. Należy pamiętać, że produkt myjący ma krótki kontakt ze skórą. Ma oczyszczać jej wierzchnią warstwę, a nie oferować głęboką pielęgnację.

Zobacz też:
Achillea Millefolium (krwawnik pospolity) – co to jest?

https://incibeauty.com/en/ingredients/345-sodium-palmate

https://thetoxicfreefoundation.com/database/ingredient/sodium-palmate