Sodium ascorbyl phosphate – zastosowanie w kosmetyce

Sodium ascorbyl phosphate to popularny składnik produktów kosmetycznych, który poza działaniem przeciwrodnikowym, zabezpiecza również ich walory, chroniąc przed utlenianiem substancji w nich zawartych. Dowiedz się więcej!

sodium ascorbyl phosphate

Sodium ascorbyl phosphate to substancja syntetyczna, pochodna witaminy C. Jako składnik kosmetyków pełni podwójną funkcję. Przede wszystkim spowalnia procesy utleniania cennych substancji zawartych w danym produkcie, w pozytywny sposób wpływając na ich wartość i przedłużając trwałość. Ponadto wykazuje działanie pielęgnacyjne spowalniając naturalne procesy starzenia się skóry i niwelując działanie wolnych rodników.

Sodium ascorbyl phosphate w kosmetykach

Sodium ascorbyl phosphate to popularny składnik produktów kosmetycznych. Za sprawą swoich właściwości umożliwiających spowolnienie procesu utleniania substancji zawartych w kosmetykach w zdecydowany sposób wydłuża ich trwałość i przydatność do użytku, pozwalając przez długi czas zachować ich dobroczynne walory. Chroni też zapach i konsystencję produktu w pozytywny sposób wpływając na jego jakość przez długi czas. Sodium ascorbyl phosphate wykazuje również działanie pielęgnacyjne, skupiające się przede wszystkim na spowalnianiu naturalnych procesów starzenia się skóry, m.in. poprzez neutralizowanie wolnych rodników oraz minimalizowanie negatywnego wpływu czynników zewnętrznych.

Zastosowana w produktach pielęgnacyjnych w efektowny sposób działa na powierzchni skóry delikatnie ją złuszczając. Dodatkowo rozjaśnia skórę, wyrównując jej koloryt. Sodium ascorbyl phosphate najczęściej wykorzystuje się w kosmetykach przeciwstarzeniowych, dedykowanych cerom tłustym i trądzikowym oraz produktach stosowanych po opalaniu.

Sodium ascorbyl phosphate to substancja o szerokim zastosowaniu. Dzięki swoim właściwościom przedłuża trwałość produktów i pozwala na zachowanie ich dobroczynnych walorów. Ponadto hamuje procesy starzenia się skóry i niweluje działanie wolnych rodników. 



Powiązane artykuły:
Zobacz też:  INCI: Tocopherol (tokoferol, witamina E) – co to jest? Jakie ma właściwości i zastosowanie
Monika Jankowska
Absolwentka Kosmetologii Klinicznej. Uważa, że świadoma, odpowiednia pielęgnacja i prowadzenie zdrowego stylu życia są niezbędne do zachowania dobrej kondycji na lata w dzisiejszych, coraz szybszych czasach. Prywatnie miłośniczka jogi, zdrowej kuchni i podróży do Azji.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia