Ten naturalny składnik ma wiele dobroczynnych właściwości. Czy wiesz, że znajduje się też w twoim ciele? Mimo to, warto kupować kosmetyki wzbogacone o niego. Z wiekiem produkcja skwalenu maleje, a skóra staje się mniej jędrna i elastyczna. Wsparcie na pewno się jej przyda.

Gdzie znajdziesz ten cenny związek? Początkowo, skwalan otrzymywany był z wątroby rekinów. Dziś dostępne są też jego wegańskie, roślinne opcje. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, co to jest skwalan i dlaczego widnieje na liście składników w tak wielu kosmetykach.

Skwalan – co to jest?

Być może już nieraz natknęłaś się w składzie swoich kosmetyków na tajemniczo brzmiący składnik – skwalan. Co to takiego? Jest to organiczny związek chemiczny, który znajduje się w produkowanym przez twoją skórę sebum. W normalnych warunkach jest płynny. Tę oleistą ciecz można stosować jako emolient i lubrykant.

Najprościej rzecz ujmując, skwalan to bezbarwny i bezzapachowy olej. Jest to kompleksowo przebadany laboratoryjnie, bezpieczny w użytku składnik kosmetyczny. Charakteryzuje się wyjątkową trwałością, stałością i stabilnością. Oznacza to, że nie psuje się szybko – nie musisz obawiać się utleniania lub jełczenia. 

Na skwalan często mówi się „suchy olej”. Dlaczego? Należy on do rodziny lipidów, ale nie pozostawia na skórze żadnej niepożądanej tłustej warstwy. Po aplikacji szybko się wchłania i nie przyczynia do zatykania porów.

Skwalan roślinny – pochodzenie

Skwalan, a właściwie skwalen, odkryli japońscy naukowcy na początku XX wieku. Długo pozyskiwano go z wątroby rekinów, skąd pochodzi jego nazwa. Z czasem zauważono jednak, że nie jest to jedyne źródło tego związku. Znajduje się on zarówno w tkankach ludzkich, zwierzęcych, jak i roślinnych. 

Zobacz też:
„Ciążowa maska” – czym jest melasma i jak z nią walczyć?

Skwalan roślinny można pozyskać z oliwek. Składnik znajduje się też w trzcinie cukrowej – w tym przypadku odznacza się największą stabilnością i czystością. Skwalan z trzciny cukrowej jest wegański, naturalny i ma bardzo korzystne właściwości oraz silne działanie.

Skwalan a skwalen w kosmetykach

Mimo bardzo podobnej nazwy te dwa związki to wcale nie to samo! Skwalan to węglowodór alifatyczny o wzorze C30H62. Natomiast skwalen w kosmetykach ma wzór C30H50 – nie jest to więc ta sama struktura. Skwalan jest pochodną skwalenu. Powstaje, gdy wszystkie jego podwójne wiązania się wysycą. Oba składniki są zawarte jednak naturalnie w strukturze ludzkiej skóry. 

Skwalen i jego pochodne to lipidy, choć nie zalicza się ich do tłuszczów. Znajdziesz go między innymi w swojej woskowinie usznej i łoju skórnym, czyli sebum. Chętnie używa się go w preparatach pielęgnacyjnych, ponieważ działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i chemoprewencyjnie. Jeśli zauważysz skwalen w kosmetykach, może to być tak naprawdę jego pochodna (skwalan) lub ta pierwotna, niezmieniona forma.

Squalane w kosmetykach – czy to jeszcze coś innego?

Bez obaw – squalane w kosmetykach to po prostu anglojęzyczna nazwa skwalanu. Jeśli szukasz skwalenu, znajdziesz go pod nazwą squalene. Fakt, łatwo się tu pomylić. Jednakże żaden z tych związków nie powinien ci zaszkodzić. Czym więc różnią się te dwie substancje? Poziomem nasycenia. Skwalan lub squalane w kosmetykach jest chętniej używany, ponieważ jest stabilniejszy. 

Olejek skwalan – właściwości

Skwalan to bardzo istotny związek w ciele człowieka. Wchodzi w skład twojego płaszcza lipidowego, chroniącego skórę przed wieloma zagrożeniami z zewnątrz. Zobacz, co mu zawdzięczasz:

  • ochronę skóry przed szkodliwym działaniem niekorzystnych czynników – promieniowaniem ultrafioletowym, kancerogenów, itp.;
  • spowolnienie procesu starzenia się skóry;
  • zabezpieczenie przed utratą zbyt dużej ilości wody;
  • wspomaganie równowagi hydrolipidowej naskórka;
  • usprawnienie transportowania innych składników odżywczych w głąb tkanki skórnej – jest nośnikiem dla substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witaminy A i E;
  • działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze;
  • zwiększenie miękkości i elastyczności skóry;
  • spłycanie zmarszczek i widoczne rozjaśnienie skóry;
  • ustabilizowanie wydzielania sebum;
  • zapobieganie łuszczeniu się naskórka;
  • sprawniejszą produkcję keratyny przez naskórek.
Zobacz też:
Depilacja światłem – domowy sposób na trwałą depilację. Jak działa depilacja IPL?

Skwalan to leciutki olejek, który nie ma żadnego zapachu, jest hipoalergiczny i bardzo dobrze się wchłania. Możesz stosować go nawet na bardzo wrażliwą i problematyczną skórę.

Jako olejek skwalan ma przyjemną konsystencję – odżywia, nawilża i chroni skórę bez obciążania jej. Nie zatyka porów, a więc nie będzie przyczyniał się do powstawania wyprysków ani nasilania trądziku. Połączenie tych wszystkich właściwości sprawia, że jest tak chętnie używany do produkcji różnego rodzaju kosmetyków.

Skwalan na twarz – zastosowanie

Naturalny skwalan jest bardzo uniwersalnym produktem o szerokim zastosowaniu. Widoczne efekty jego aplikacji zauważysz już po około trzech tygodniach regularnego stosowania. Możesz używać nawet samego, czystego skwalanu jako:

  • kremu do twarzy;
  • serum pod oczy;
  • olejowej bazy pod makijaż.

Skwalan do twarzy mogą używać osoby zarówno z cerą młodą, jak i dojrzałą. Regularne stosowanie sprawi, że twoja skóra stanie się bardziej jędrna, nawilżona, jaśniejsza i wygładzona. 

Skwalan stymuluje sprawniejszą wymianę komórek na nowe. Co więcej, chroni przed działaniem wolnych rodników i spowalnia procesy starzeniowe. Zwykły skwalan w formie olejku zastąpi ci cały szereg różnych kosmetyków. Jego zaletą jest to, że nadaje się do każdego typu skóry i wszystkich jej potrzeb. Warto też dodawać ten produkt do wszelkich kosmetyków DIY. Jest też oczywiście prostsza opcja – możesz kupić gotowe kosmetyki do całego ciała z dodatkiem skwalanu.

Skwalan – pozostałe zastosowania

Skwalan na twarz działa oczywiście bardzo korzystnie. To jednak nie koniec jego zbawczego wpływu na twoje ciało. Możesz używać go też jako:

  • balsamu do całego ciała;
  • kremu do rąk;
  • balsamu do suchych łokci i stóp;
  • utrwalacza i nośnika perfum;
  • wcierki do włosów i skóry głowy.

Jeśli skwalan do twarzy w twoim przypadku sprawdził się idealnie, pokochasz jego działanie na resztę twojego ciała. Skwalan wspaniale oddziałuje na kondycję włosów. Szczególnie zadowalające efekty zauważysz, jeśli twoje włosy wykazują tendencję do puszenia się i łamania. Ten uniwersalny produkt sprawi, że staną się bardziej elastyczne i odporne na uszkodzenia.

Zobacz też:
Maseczka z aspiryny – doskonały sposób na pozbycie się wyprysków i zaskórników

Skwalan zabezpiecza twoje włosy przed wysokimi temperaturami. Nałóż go na całą długość pasm, aby ochronić łuski włosa przed nadmiernym otwieraniem się. Ta substancja sprzyja utrzymaniu efektu po koloryzacji i ułatwia rozczesywanie. Wystarczy kilka kropelek suchego olejku, a kondycja twoich niesfornych włosów widocznie się poprawi.

Skwalan – gdzie kupić?

Jeśli powyższe właściwości zachęciły cię do stosowania tej substancji, na pewno zastanawiasz się, gdzie kupić skwalan? Jest on na szczęście łatwo dostępny. Kupisz go w dobrze zaopatrzonej drogerii, aptece lub lokalnym sklepie z produktami ekologicznymi. Możesz zamówić go przez Internet. 

Sklepy online oferują czysty skwalan lub kosmetyki z nim w bardzo korzystnych cenach. Zwróć jednak uwagę na pochodzenie, skład i jakość produktu. Jeśli uczulają cię pewne substancje, unikaj dodatków zapachowych. Zależy ci na wegańskim preparacie? Upewnij się, że kupujesz skwalan roślinny. Na szczęście, obecnie właśnie taka jego forma jest bardziej powszechna.
Skwalan to bezpieczny, uniwersalny olejek do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Stosuj go regularnie, aby zauważyć widoczną poprawę kondycji twojej skóry. O jego zaletach można mówić bardzo długo. Kup własną butelkę naturalnego olejku i sama przekonaj się o jego wspaniałym działaniu! Z pewnością już niedługo zastąpi cały szereg innych kosmetyków na twojej półce.