Pirytionian cynku – jaką funkcję spełnia w produktach kosmetycznych?

Pirytionian cynku to substancja konserwująca, którą wykorzystuje się między innymi do produkcji kosmetyków. Jednak ze względu na duży stopień szkodliwości została wycofana z użytku. Dowiedz się więcej na jej temat!

pirytionian cynku

Pirytionian cynku to znana i do niedawna chętnie wykorzystywana do produkcji wyrobów kosmetycznych substancja konserwująca. Jej główną rolę było ograniczanie namnażania się bakterii do którego dochodzi na przykład podczas kontaktu produktu ze skórą człowieka podczas jego nabierania z opakowania. W takiej sytuacji często dochodzi bowiem do wtórnego zakażenia mikroorganizmami. Dzięki obecności pirytionianu cynku ryzyko owego wtórnego zakażenia zdecydowanie maleje. To nie jedyne zastosowanie substancji jaką jest pirytionian cynku. Szampon z jego zawartością pomaga bowiem zwalczyć łupież. Jaką jeszcze funkcję spełnia ta substancja?

Pirytionian cynku – zastosowanie

Pirytionian cynku do niedawna był chętnie wykorzystywany w produkcji różnego rodzaju wyrobów kosmetycznych. Jako ich składnik pełnił podwójną rolę – konserwującą i pielęgnującą. Jako konserwant był stosowany w celu ograniczenia ryzyka powtórnego zakażenia mikroorganizmami do którego najczęściej dochodzi w czasie wyjmowania porcji kosmetyku z opakowania. Z kolei dodawany do szamponów zwalcza łupież, działa przeciwbakteryjnie i ogranicza uczucie świądu. Ponadto mydła z pirytionianem cynku doskonale redukują ilość wydzielanego sebum i działa antybakteryjnie. Ze względu na swoje właściwości substancja ta była popularnym składnikiem wielu różnych produktów kosmetycznych. Niestety wykazuje ona dużą szkodliwość, z powodu której zakazano jej używania od 1 marca 2022 roku.

Pirytionian cynku – szkodliwość

Choć w świetle wcześniej obowiązujących przepisów pirytionian cynku były dopuszczany do użytku przez wiele lat, w stężeniu nie przekraczającym 1%, które uznawane było za bezpieczne dla człowieka, sytuacja ta uległa zmianie. Od 1 marca 2022 roku trafił on na listę produktów zakazanych i niedopuszczonych do użytku. Zmiana w prawie została wymuszona koniecznością dostosowania obowiązujących przepisów do regulacji chemicznych obowiązującymi w Unii Europejskiej. Zgodnie z owymi regulacjami pirytionian cynku został zakwalifikowany jako substancja w negatywny sposób wpływająca na układ rozrodczy człowieka. Warto zaznaczyć, że klasyfikacja ta dotyczy wyłącznie w 100% czystej substancji. Nie zmienia to jednak faktu, iż w świetle aktualnych obowiązujących przepisów pirytionian cynku jest substancją zakazaną, która nie może być składnikiem produktów kosmetycznych, ani preparatów myjących.

Pirytionian cynku wykorzystywany był jako składnik konserwujący, hamujący namnażanie bakterii i przedłużający trwałość produkty. Substancja ta zastosowana w kosmetykach pomaga ograniczyć wydzielanie sebum, działa antybakteryjnie i przeciwświądowo, a także hamuje łupież. Obecnie została zakazana i wycofana z użytku. 



Powiązane artykuły:
Anna Kwiatkowska
pasjonatka tematyki beauty, od zawsze na bieżąco z trendami w kosmetyce pielęgnacyjnej i make-upowej. Kocha modę. Jej najnowszą pasją jest zdrowe odżywianie, stara się też żyć coraz bardziej ekologicznie.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia