Methylparaben – przeciwbakteryjny środek konserwujący w składach kosmetyków

Methylparaben (Metyloparaben) to ester 4-hydroksybenzoesowy, który powstaje w wyniku formalnej kondensacji grupy karboksylowej kwasu 4-hydroksybenzoesowego z metanolem. Metyloparaben jest najczęściej stosowanym w kosmetykach przeciwbakteryjnym środkiem konserwującym. Naturalnie znaleźć go można w niektórych owocach, zwłaszcza w jagodach. Pełni on rolę metabolitu roślinnego, przeciwbakteryjnego środka konserwującego żywność, a także przeciwgrzybicznego czy też neuroprotekcyjnego.

Methylparaben – działanie

Metyloparaben jest substancją konserwującą. Przede wszystkim hamuje rozwój mikroorganizmów, między innymi w kosmetykach. 

Methylparaben w kosmetykach – zastosowanie w składach kosmetycznych

Główną funkcją metyloparabenu w kosmetykach jest chronienie kremów i innych preparatów przed wtórnym zakażeniem drobnoustrojami i innymi mikroorganizmami. O takie wtórne zakażenie kremu mogłoby dojść na skutek na przykład nakładania kremu palcami. Dzięki temu, że metyloparaben jest obecny w codziennych kosmetykach, wszelkie niepożądane mikroorganizmy w kremach są zabijane i nie mogą się w żaden sposób rozwijać. 

Ester metyloparaben – szkodliwość

Methylparaben w produktach kosmetycznych uznany jest za bezpieczny konserwant, jeżeli zastosowane są określone ograniczenia i warunki. Z dostępnych informacji wynika, że jest to jedna z najlepiej przebadanych substancji. Dane prezentują się następująco.

  1. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych – metyloparaben jest substancją konserwującą, która jest dozwolona do stosowania w produktach kosmetycznych; dopuszczalne stężenie to: 0,4 proc. (w przeliczeniu na kwas 4-hydroksybenzoesowy) dla pojedynczego estru lub 0,8 proc. dla mieszaniny estrów.
  2. Opinia SCCP (Scientific Committee on Consumer Products) – w 2005 roku SCCP ogłosił, że metyloparaben jest składnikiem bezpiecznym i że może być stosowany w produktach kosmetycznych, jeżeli jego stężenie nie przekracza 0,4 proc. W latach 2006 i 2011 SCCP ponownie poddał analizie metyloparaben i na podstawie przeprowadzonych powtórnych badań potwierdził wniosek z 2005 roku.

Ważne jest to, że parabeny nierzadko zwiększają dostęp innych składników przez skórę. Dlatego też nie powinno się ich stosować w kosmetykach wraz z innymi substancjami, których ocena bezpieczeństwa opiera się na braku przenikania. 

Jak wynika zatem z przeprowadzonych badań, nie ma konkretnych wskazań, które mogłyby świadczyć o szkodliwości metyloparabenu na zdrowie człowieka. Może on powodować reakcje alergiczne. Nie są to kosmetyki zalecane kobietom w ciąży, gdyż mogą wpływać na układ nerwowy i gospodarkę hormonalną. 

Zobacz też:  INCI: Tocopherol (tokoferol, witamina E) – co to jest? Jakie ma właściwości i zastosowanie

Rodzaj składnika

Methylparaben jest składnikiem syntetycznym.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie metyloparabenu na środowisko.



Powiązane artykuły:
Anna Kwiatkowska
pasjonatka tematyki beauty, od zawsze na bieżąco z trendami w kosmetyce pielęgnacyjnej i make-upowej. Kocha modę. Jej najnowszą pasją jest zdrowe odżywianie, stara się też żyć coraz bardziej ekologicznie.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia