Kwas glukonowy (Gluconic Acid) – działanie, cechy, bezpieczeństwo

Kwas glukonowy zaliczany jest do związków organicznych – kwasów polihydroksylowych, czyli PHA. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Nie posiada zapachu. Znalazł zastosowanie w branży kosmetycznej. 

W przypadku tego składnika nie można pominąć jego pochodnej (estru) – glukonolaktonu. Jest on substancją wykorzystywaną w pielęgnacji zdecydowanie częściej niż sam kwas. Pod względem chemicznym przybiera postać białego proszku, który równie dobrze rozpuszcza się w wodzie. Glukonolakton wykazuje szereg dobroczynnych właściwości. Znany jest też jako lakton kwasu glukonowego.

Kwas glukonowy – działanie

W przypadku kwasów, ich działanie w dużej mierze uzależnione jest od stężenia, a także pH w preparacie. Jakie właściwości może mieć kwas glukonowy? Oto niektóre z nich: 

  • zdolność złuszczania zalegającego, martwego naskórka przy bardzo delikatnym działaniu;
  • odświeżenie zmęczonej cery;
  • rozjaśnianie delikatnych przebarwień, ujednolicanie kolorytu skóry;
  • przyspieszanie regeneracji i odnowy komórek, łagodzi podrażnienia;
  • skuteczne nawilżanie suchej skóry – potrafi zatrzymywać wodę w naskórku, a także ogranicza nadmierną ucieczkę wody – tzw. TEWL;
  • zmniejszenie nadwrażliwości skóry m.in. na bodźce zewnętrzne;
  • wspomaganie skóry do walki z procesami starzenia;
  • działanie antyoksydacyjne – walczy z wolnymi rodnikami, wyłapuje szkodliwe metale ciężkie;
  • zabezpieczenie przed niekorzystnym działaniem nadmiernej ekspozycji na promienie UV;
  • regulacja pracy gruczołów łojowych, ograniczanie nadmiernego wydzielania sebum, ale także zwiększona keratynizacja naskórka;
  • kształtowanie ostatecznego pH preparatu kosmetycznego.

Kwas glukonowy – zastosowanie w kosmetykach

Kwas glukonowy, podobnie jak glukonolakton, znalazł zastosowanie w szeroko pojętej kosmetyce. Oprócz wykorzystania go jako składnika w produktach pielęgnacyjnych glukonolakton znajduje zastosowanie w kosmetyce profesjonalnej. Z jego pomocą wykonuje się zabiegi różnego rodzaju.

Tę substancję aktywną najczęściej można znaleźć w:

  • tonikach;
  • produktach złuszczających do twarzy;
  • peelingach do ciała;
  • kremach do twarzy;
  • balsamach do ciała.

Kwas glukonowy – bezpieczeństwo stosowania

Informacje pochodzące od organizacji zajmujących się badaniem poszczególnych składników sugerują, że kwas glukonowy oraz jego pochodne są bezpieczne do stosowania. Glukonolakton nie jest zaliczany do potencjalnych alergenów. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku cer wrażliwych, problematycznych i skłonnych do alergii. Nie jest komedogenny, co oznacza, że nie pogarsza stanu skóry trądzikowej. Może być stosowany na delikatną okolicę oka.

Glukonolakton (ester kwasu glukonowego) może być używany przez kobiety w okresie ciąży. Co ciekawe, nie wykazuje szczególnej interakcji ze słońcem, jak to bywa w przypadku innych kwasów.

Kwas glukonowy – składnik naturalny czy syntetyczny?

Kwas glukonowy może być pozyskiwany naturalnie lub syntetycznie. Można go znaleźć m.in. w winie czy w ziarnie kukurydzy, gdzie ulega procesom fermentacji.

Wpływ kwasu glukonowego na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu kwasu glukonowego na środowisko naturalne.

Kwas glukonowy – czy jest odpowiedni dla wegan?

Jako że kwas glukonowy i jego pochodne nie zawierają substancji pochodzenia zwierzęcego – mogą być bezpiecznie stosowane przez wegan.

Kwas glukonowy – ciekawostki

Glukonolakton po kontakcie z wodą zamienia się w kwas glukonowy. Również w organizmie człowieka zostaje przekształcony w Gluconic Acid.



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia