Co to jest DEPH w składzie? To właśnie ftalen określany również jako INCI: Diethyl Phthalate. Pod względem chemicznym DEPH to ciecz o oleistym charakterze. Nie wyróżnia się szczególnym zapachem. 

Ftalany – działanie

Ftalany to przede wszystkim związki, które nadają innym produktom plastyczność. Jakie mają właściwości? Ciężko to jednoznacznie określić. Jak wspomniano wyżej, ftalanów jest wiele i mogą mieć one różne cechy.

Ftalan dietylu to najlepiej przebadany związek z tej grupy. Jakie działania można mu przypisać? Oto niektóre z nich:

  • pozostawia ochronny film, czyli warstwę okluzyjną, na powierzchni, na którą jest aplikowany;
  • wpływa na pośrednie nawilżenie skóry – zatrzymuje wodę w naskórku;
  • jest rozpuszczalnikiem, szczególnie przydatnym dla innych substancji, które nie mają zdolności lub z trudem rozpuszczają się w wodzie;
  • kamufluje obecność etanolu;
  • pełni rolę konsystencjotwórczą dla kosmetyków przeznaczonych do makijażu; scala je i zapobiega kruszeniu.

Ftalany – zastosowanie w kosmetykach

W branży kosmetycznej znalazł zastosowanie tak naprawdę jeden związek z grupy wszystkich ftalanów. Jest to wyżej wspomniany DEPH, czyli inaczej ftalan dietylu. W kosmetyku pełni przede wszystkim funkcję rozpuszczalnika, dodatkowo scala preparat (plastyfikator) oraz maskuje inne nieprzyjemne zapachy w produkcie.

Ftalany występują między innymi w:

  • perfumach, wodach toaletowych, mgiełkach zapachowych;
  • produktach do stylizacji włosów (pasty, gumy, lakiery);
  • lakierach i odżywkach do paznokci;
  • dezodorantach i antyperspirantach;
  • balsamach do ciała;
  • tuszach do brwi i rzęs;
  • szminkach i pomadkach ochronnych;
  • kremach do twarzy.

Ftalany – bezpieczeństwo stosowania

Szkodliwość ftalanów jest znana. Mimo tego, że ogólna opinia o tych substancjach nie jest przychylna, nie tyczy się ona wszystkich związków z tej grupy. Ftalany, które działają toksycznie na organizmy, nie są dopuszczone do użytku w kosmetykach. Mogą powodować upośledzenia w rozwoju płodu u kobiet ciężarnych, a także bezpłodność i problemy z zajściem w ciąże w przyszłości. Tyczy się to przede wszystkim związków takich jak:

  • ftalan benzylu butylu;
  • ftalan dibutylu;
  • ftalan diisopentylu.
Zobacz też:
Acetic Acid (kwas octowy, kwas etanowy) – co to jest?

Ze względów bezpieczeństwa zabronione jest dodawanie ftalanów do produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry dzieci.

Ciekawym faktem jest to, że producent kosmetyków nie ma obowiązku umieszczać na opakowaniu informacji o obecności ftalanów. Zatem nie wiadomo tak naprawdę, czy zostały one zawarte w Twoim ulubionym produkcie. Najlepiej poznanym i uznanym za bezpieczny składnikiem z grupy ftalanów jest DEPH – ftalan dietylu. Nie uważa się go za potencjalny alergen. Jego toksyczność i działanie drażniące są znikome. Może jednak nie sprawdzić się w przypadku skóry wrażliwej.

Ftalany – naturalne czy syntetyczne?

Ftalany pozyskiwane są drogą syntetyczną poprzez procesy chemicznych.

Wpływ ftalanów na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu ftalanów na środowisko naturalne.

Ftalany – czy są wegańskie?

Pochodne kwasu ftalowego są w 100% wegańskie. Nie zawierają w sobie substancji pochodzenia zwierzęcego. 

Ftalany – ciekawostki

Zastosowanie ftalanów nie tyczy się tylko kosmetyków. Gdzie jeszcze występują ftalany? Ich szerokie działanie wykorzystywane jest w produktach takich jak żywice, farby, lakiery. Są obecne podczas wytwarzania modnych podłóg winylowych. Swego czasu stosowano je do produkcji zabawek, jednak po dokładniejszych badaniach nad ftalanami zostało to kategorycznie zabronione.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/dimethyl-phthalate-diethyl-phthalate-and-dibutyl-phthalate-0

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0013935111000284