Cocamide DEA to związek niejonowy o właściwościach przypisanym detergentom. Nie jest rozpuszczalny w wodzie, a także niekoniecznie lubi się z tłuszczami. Jest substancją nie do końca stabilną, podatną na zmianę w otoczeniu. Biorąc pod uwagę właściwości chemiczne, Cocamide DEA jest cieczą lub ciałem stałym o charakterze wosku. Charakteryzuje się wysoką lepkością.

Cocamide DEA – działanie

Środek ten ma wiele właściwości. Należą do nich:

  • działanie oczyszczające typowe dla substancji powierzchniowo czynnej. Dodawany do produktów myjących, usuwa ze skóry zanieczyszczenia nagromadzone w ciągu całego dnia (pot, kurz, sebum);
  • rola renatłuszczająca bez naruszania warstwy lipidowej skóry. Co to oznacza? Pomaga odbudować już naruszoną przez detergenty warstwę ochronną;
  • wspomaganie wytwarzania dobrej jakościowo piany;
  • zmiana konsystencji preparatów, do których jest dodawany;
  • zagęszczanie wodnej fazy kosmetyku;
  • nadawanie produktom kosmetycznym określonej lepkości;
  • emulgowanie i stabilizowanie emulsji;
  • działanie antystatyczne –zapobiega elektryzowaniu włosów.

Cocamide DEA jest skuteczny już w niewielkich stężeniach.

Cocamide DEA – zastosowanie w kosmetykach

Cocamide DEA występuje przede wszystkim w produktach myjących:

  • szamponach;
  • żelach pod prysznic;
  • produktach do mycia twarzy i demakijażu;
  • płynach do kąpieli;
  • mydłach w płynie.

Ale także w:

  • produktach do koloryzacji włosów;
  • balsamach do ciała;
  • kremach do twarzy.

Cocamide DEA – bezpieczeństwo stosowania

Cocamide DEA jest substancją bezpieczną do użytku w branży kosmetycznej. Należy ją jednak stosować z pewnymi ograniczeniami. Maksymalne stężenie tego składnika w kosmetykach to 0,5%. Nie należy łączyć Cocamide DEA z innymi związkami nitrozującymi. Pewne badania dowodzą, że substancja może mieć właściwości rakotwórcze, stąd konieczna jest ostrożność w stosowaniu.

Zobacz też:
Sodium Myreth Sulfate (mirystylosiarczan etylenowy sodu) – co to jest?

Nie zaleca się użycia Cocamide DEA przez kobiety w okresie ciąży oraz w produktach do mycia i pielęgnacji dzieci. Może wykazywać działanie silnie alergizujące oraz podrażniające.

Cocamide DEA – naturalny czy syntetyczny?

Cocamide DEA to substancja wytwarzana syntetycznie dla branży kosmetycznej. Jest pochodną kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym.

Cocamide DEA – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Cocamide DEA na środowisko naturalne. Ogólnodostępne informacje sugerują, że substancja ta w łatwy sposób ulega biodegradacji.

Cocamide DEA – czy jest wegański

Weganie nie akceptują w kosmetykach żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego. Cocamide DEA pochodzi z oleju kokosowego, zatem związków odzwierzęcych nie posiada. Można powiedzieć, że jest w 100% składnikiem wegańskim.

Cocamide DEA – ciekawostki

Branża kosmetyczna wykorzystuje wiele pochodnych dietanoloaminy. Należą do nich: Lauramide DEA, Soyamide DEA, Linoleamide DEA, Oleamide DEA oraz oczywiście Cocamide DEA. Wszystkie z nich mają podobne właściwości. 

Niestety, opinia naukowców o wyżej wymienionych substancjach nie jest przychylna dla konsumentów. Badania sugerują, że długotrwałe stosowanie kosmetyków, które zawierają pochodne dietanoloaminy, może w konsekwencji przyczyniać się do nowotworów skóry. Warto mieć to na uwadze, sięgając po raz kolejny po ulubione produkty.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/cocamide-dea

https://incibeauty.com/en/ingredients/9277-cocamide-dea