Cetrimonium Chloride jest czwartorzędową solą amoniową. Należy do grupy związków o nazwie kationy, naładowanych dodatnio. Cecha ta jest szeroko wykorzystywana w branży kosmetycznej. Cetrimonium Chloride z dużą łatwością rozpuszcza się w roztworach wodnych.

Cetrimonium Chloride – działanie

  • Pełni rolę konserwującą w danym preparacie kosmetycznym. Zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych – grzybów, bakterii, pleśni.
  • Przedłuża trwałość kosmetyku.
  • Jest substancją tzw. powierzchniowo-czynną.
  • Chroni przed tzw. nadkażaniem wynikającym z codziennego stosowania kosmetyku. Ma to miejsce szczególnie w przypadku aplikacji produktów, do których należy sięgnąć palcem.
  • Jest emulgatorem. Co to znaczy? W przypadku wystąpienia w preparacie fazy wodnej oraz olejowej pomaga im się połączyć.
  • Świetnie sprawdza się w kosmetykach do włosów z racji ich przeciwnego ładunku elektrycznego.
  • Silnie wygładza fryzurę, nadaje włosom blask oraz zapobiega ich elektryzowaniu.

Cetrimonium Chloride głównie wykorzystuje się w kosmetykach do pielęgnacji włosów jako substancję aktywną, poprawiającą ich wygląd. W innych preparatach pełni przede wszystkim rolę konserwantu.

Cetrimonium Chloride – zastosowanie w kosmetykach

  • Szampony
  • Odżywki i maski do włosów
  • Produkty do stylizacji włosów
  • Spraye antystatyczne do włosów
  • Kremy do twarzy
  • Produkty do mycia ciała np. żele
  • Preparaty do demakijażu
  • Balsamy do ciała
  • Produkty do makijażu
  • Produkty do pielęgnacji dłoni oraz stóp

Cetrimonium Chloride – bezpieczeństwo stosowania

To, czy dany składnik jest bezpieczny czy nie, nie zawsze było dla konsumentów tak oczywiste. W ciągu kilku ostatnich lat świadomość ta zdecydowanie wzrosła. Szukamy kosmetyków z substancjami aktywnymi, które nie są toksycznie ani nie podrażnią.

Zobacz też:
Paraffinum Liquidum (parafina, olej mineralny) – co to jest?

Cetrimonium Chloride został uznany przez specjalne organizacje za związek bezpieczny. Może być jednak stosowany w określonym stężeniu, które nie może zostać przekroczone. W produktach, które pozostają na skórze i nie wymagają spłukania wodą, wynosi 0,5%. W kosmetykach do włosów, które na nich pozostają – 1%, a w tych spłukiwanych – aż 2,5%.

Czy kobiety w ciąży mogą stosować produkty zawierające Cetrimonium Chloride? Nie ma przeciwwskazań. Co prawda w internecie można się spotkać z informacjami o rzekomym działaniu drażniącym Cetrimonium Chloride. Odnosi się to jednak do jego czystej formy, a taka nie znalazła zastosowania w branży kosmetycznej.

Cetrimonium Chloride – naturalny czy syntetyczny?

Substancja ta może mieć zróżnicowane pochodzenie. W większości przypadków pozyskuje się ją drogą syntetyczną. Może być także wytwarzania z roślin lub tłuszczów zwierzęcych oraz z ropy naftowej. 

Cetrimonium Chloride – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Cetrimonium Chloride na środowisko naturalne. 

Cetrimonium Chloride – czy jest wegański?

Cetrimonium Chloride może pochodzić z tłuszczu zwierzęcego. Oznacza to, że nie jest substancją wegańską. Ważną kwestią jest informacja na opakowaniu danego kosmetyku skąd pochodzi dany składnik. Jeśli takowej nie ma, należy zaczerpnąć jej bezpośrednio u producenta.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/cetrimonium-chloride

https://incibeauty.com/en/ingredients/5527-cetrimonium-chloride