Kofeina większości kojarzy się ze składnikiem w kawie, który skutecznie dodaje energii. Jest również wykorzystywana w innych branżach, nie tylko w spożywczej. Na etykiecie produktów kosmetycznych widnieje jako INCI: Caffeine. Biorąc pod uwagę pochodzenie chemiczne tego składnika, należy on do związków zwanych alkaloidami purynowymi. Przyjmuje formę stałą, sproszkowaną, o białej barwie. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. 
Kofeina znana jest ze swoim właściwości:

  • skutecznie pobudza mikrokrążenie w skórze, czasami można zaobserwować efekt przekrwienia;
  • pomaga w walce z cellulitem oraz nadmiernie nagromadzoną tkanką tłuszczową;
  • silnie ujędrnia i wygładza powierzchnię skóry;
  • wpływa na zmniejszenie opuchlizny, obrzęków;
  • ma właściwości silnie pobudzające;
  • może pełnić funkcję antyoksydacyjną, a co za tym idzie – spowalniać procesy starzenia się skóry;
  • odżywia i dodaje wigoru;
  • pobudza cebulki włosów – hamuje procesy łysienia;
  • pełni funkcję zapachową.

Kofeina – zastosowanie w kosmetykach

Kofeina w kosmetykach może pełnić wiele funkcji. Znalazła także zastosowanie w różnorodnych preparatach. Gdzie można ją najczęściej znaleźć? Oto kilka przykładów:

  • występuje przede wszystkim w kosmetykach silnie ujędrniających, pobudzających krążenie. W większych stężeniach pojawia się w specjalistycznych balsamach do ciała stosowanych na określone partie takie jak brzuch, uda, pośladki. W mniejszych dodaje się ją do balsamów do całego ciała;
  • jest składnikiem wielu produktów przeciwzmarszczkowych i ujędrniających do twarzy – kremów, ampułek i innych tym podobnych;
  • świetnie sprawdza się jako dodatkowy składnik w produktach pod oczy. Wyraźnie niweluje obrzęki i dodaje spojrzeniu świeżości; 
  • jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych do walki z wypadaniem włosów. Dzięki właściwościom pobudzającym mikrokrążenie w skórze wpływa na stymulację cebulek;
  • jest dodawana do kosmetyków do codziennej pielęgnacji twarzy dla skóry suchej, bez energii
  • dawka kofeiny pobudza metabolizm, czyli nie tylko kawa, ale także guarana i yerba mate może działać orzeźwiająco
Zobacz też:
Glyceryl Stearate – co to jest za składnik? Właściwości i zastosowanie stearynianu glicerolu
caffeine zastosowanie

Kofeina – bezpieczeństwo stosowania

Kofeina jest substancją bezpieczną do stosowania w branży kosmetycznej. Nie jest zaliczana do potencjalnych alergenów, nie powoduje uczuleń ani podrażnień. Ze względu na silne działanie pobudzające nie jest polecana do cer wrażliwych, mocno naczyniowych. Mogłaby pogłębiać problem, uwydatniając drobne naczynka. Jako składnik aktywny Caffeine nie jest polecany dla kobiet w ciąży. Skóra w tym czasie wymaga niezwykle łagodnego traktowania. Eksperci przestrzegają, aby w ciązy nie dostarczać dawki

Kofeina – naturalna czy syntetyczna?

Naturalnie kofeina występuje w kilkudziesięciu roślinach. Najpopularniejsze są oczywiście nasiona kawy. W innych może przybierać odmienne nazwy, jak np. teina w herbacie. Dla branży kosmetycznej można ją pozyskiwać drogą syntetyczną.

Wpływ kofeiny na środowisko

caffeine-wpływ

Kofeina nie jest szkodliwa dla środowiska naturalnego. Szczególnie ta pozyskiwana naturalnie, z roślin.

Kofeina – odpowiedni dla wegan?

Oczywiście, Caffeine jest substancją, która może być bezpiecznie stosowana przez wegan. Nie zawiera w sobie żadnych odzwierzęcych substancji. Najczęściej pozyskuje się ją z nasion kawy.

Kofeina – właściwości

caffeine właściwości

Kofeina z powodzeniem wykorzystywana jest w branży spożywczej. Szczególnie często spotyka się ją w napojach energetycznych, które w teorii mają dodać energii do działania. Odpowiednie organizacje, po przeprowadzonych badaniach, uznały tę substancję za psychoaktywną, oddziałującą na układ nerwowy.https://cosmeticsinfo.org/ingredient/caffeine-0https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23075568/



Powiązane artykuły: