Benzofenon jest związkiem organicznym. Z łatwością rozpuszcza się w innych substancjach z tej grupy, natomiast nie rozpuszcza się w wodzie. W kosmetyce stosowane są pochodne tej substancji, m.in. Benzophenone-3, zwany także oksybenzonem. Pod względem formy, jaką przybiera, jest sproszkowaną substancją. Zalicza się m.in. do filtrów przeciwsłonecznych. 

Benzofenon – działanie

Benzofenon w kosmetykach ma bardzo określone działanie:

  • jest filtrem dodawanym do kosmetyków ochronnych przed promieniowaniem słonecznym. Jego zadaniem jest przede wszystkim ochrona przed poparzeniami, przebarwieniami, fotostarzeniem skóry;
  • absorbuje promienie pochodzące ze słońca;
  • przedłuża trwałość produktu kosmetycznego narażonego na działanie promieni UV.

Benzofenon – zastosowanie w kosmetykach

Benzophenone-3 w kosmetykach występuje głównie tam, gdzie potrzebna jest funkcja ochrony przed promieniowaniem UV. Produkty takie najczęściej mogą występować w formie:

  • kremów do twarzy, gdzie filtr jest tylko dodatkiem;
  • specjalistycznych kosmetykach ochronnych z wysoką fotoprotekcją;
  • lotionów do ciała;
  • sprayów;
  • mleczek;
  • sztyftów na partie szczególnie wrażliwe, takie jak usta, znamiona;

Oprócz tego można go znaleźć w produktach do makijażu, a także lakierach do paznokci.

Benzofenon – bezpieczeństwo stosowania

Ogólnie Benzofenon-3 został uznany za substancję bezpieczną do stosowania zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Istnieją jednak określone procedury, do jakich muszą stosować się producenci kosmetyków. Maksymalne stężenie Benzophenone-3 w filtrach przeciwsłonecznych może wynosić 6%. W innego rodzaju produktach, gdzie ochrona jest funkcją dodatkową, może występować w stężeniu do 0,5%.

Benzophenone-3 został uznany za potencjalny alergen. Często ma to miejsce w przypadku tego typu substancji chemicznych. Może wywoływać podrażnienia, szczególnie na delikatnej okolicy oka. Z tego względu kobietom w ciąży zaleca się inne składniki chroniące przed promieniowaniem UV, mimo że Benzophenone-3 nie jest dla nich zakazany. Skóra w tym okresie bywa kapryśna i szczególnie wymagająca oraz nadwrażliwa.

Benzofenon – naturalny czy syntetyczny?

Benzofenon-3 powstaje na drodze syntez chemicznych.

Benzofenon – wpływ na środowisko naturalne

Czy wiesz, że produkty, które codziennie stosujesz podczas pielęgnacji, nie są obojętne dla środowiska? Niestety Benzofenon-3 wpływa bardzo niekorzystnie na naszą planetę. Jest filtrem, zatem najczęściej jego duże ilości stosowane są na plażach. Innym źródłem są wszelkie zanieczyszczenia pochodzące z wielkich miast. Badania dowiodły, że po dostaniu się do wód zagraża on istnieniu raf koralowych! Oksybenzon powoduje ich blaknięcie – piękne, oryginalne koralowce tracą barwę.

Drugą sprawą jest wpływ oksybenzonu na DNA organizmów wodnych. Jest ono uszkadzane, a one same nie są zdolne do dalszego namnażania. Warto zdać sobie z tego sprawę i na najbliższe wakacje zabrać preparat ochronny niezawierający szkodliwego Benzophenone-3.

Czy Benzofenon jest odpowiedni dla wegan?

Jako substancja syntetyczna Benzophenone-3 mógłby być stosowany przez wegan. Nie zawiera w sobie innych odzwierzęcych związków. Konsumenci, którzy są weganami, zwrócili jednak uwagę na szkody, jakie powoduje ten składnik kosmetyczny. W związku z tym został przez większość osób z tej grupy zdyskwalifikowany.

Benzofenon – ciekawostki

Oprócz branży kosmetycznej, Benzophenone-3 wykorzystywany jest w przemyśle dentystycznym. Pełni rolę substancji dodawanej do innych, utwardzanych za pomocą światła. 

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/benzophenone-3

https://incibeauty.com/en/ingredients/14781-benzophenone-3