To jedna z najważniejszych substancji we współczesnej kosmetologii. Palmitynian askorbylu jest rozpuszczalną w olejach i alkoholu formą witaminy C – jej estrową pochodną. Pod względem chemicznym przybiera postać ciała stałego, a dokładniej proszku. Ma jasnożółty kolor. Nie rozpuszcza się w wodzie. W kontakcie ze skórą przekształca się w aktywną formę, czyli kwas askorbinowy. Substancję tę można zlokalizować na opakowaniach kosmetyków jako INCI: Ascorbyl Palmitate.

Ascorbyl Palmitate – działanie

Palmitynian askorbylu ma następujące właściwości:

  • działa antyoksydacyjnie, zwalczając szkodliwe wolne rodniki i zapobiegając powstawaniu stresu oksydacyjnego;
  • niweluje skutki obecności wolnych rodników – spowalnia przyspieszone przez nie starzenie się skóry;
  • wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne;
  • wyrównuje koloryt cery, rozjaśnia przebarwienia;
  • wspomaga działanie filtrów przeciwsłonecznych UV;
  • wpływa na produkcję kolagenu i elastyny, których synteza zmniejsza się wraz z wiekiem;
  • maskuje nieprzyjemne zapachy w kosmetyku i dba o jego niezmienne formę i kolor w trakcie całego okresu stosowania;
  • działa przeciwzapalnie;
  • wygładza delikatnie zmarszczki i całą powierzchnie skóry;
  • może wykazywać delikatne właściwości złuszczające (w zależności od stężenia);
  • działa na powierzchni skóry.

Ascorbyl Palmitate – zastosowanie w kosmetyce

Trudno wyobrazić sobie branżę kosmetyczną bez witaminy C – jednego z najlepiej działających przeciwutleniaczy. Jej podstawowa forma jest jednak bardzo niestabilna. W tym celu, z pomocą odpowiednich technologii, powstały wersje zdecydowanie bardziej trwałe. Jedną z nich jest właśnie Ascorbyl Palmitate. Najczęściej można go znaleźć w takich produktach jak:

  • sera;
  • kremy do twarzy;
  • kremy pod oczy;
  • maseczki do twarzy w różnej formie;
  • peelingi;
  • toniki;
  • balsamy do ciała;
  • kremy do dłoni;
  • produkty do makijażu;
  • balsamy po opalaniu;
  • kremy z filtrem UV.

Ascorbyl Palmitate – bezpieczeństwo stosowania

Ascorbyl Palmitate, jako pochodna witaminy C, został uznany za składnik bezpieczny w stosowaniu zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Bezpieczeństwo zostało potwierdzone przez liczne badania. 

Składnik ten nie jest alergenem. Nie powinien również powodować podrażnień. Cery problematyczne, trądzikowe, z licznymi zmianami zapalnymi mogą nie polubić się z nadmierną dawką Ascorbyl Palmitate. Ten silnie aktywny składnik może przyczynić się do pogorszenia stanu takiej wymagającej skóry.

Palmitynian askorbylu jest bezpieczny dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Ascorbyl Palmitate – wpływ na środowisko naturalne

Ascorbyl Palmitate nie działa toksycznie na środowisko naturalne.

Ascorbyl Palmitate – naturalny czy syntetyczny?

Składnik ten powstaje na drodze syntetycznej. W odpowiednich reakcjach biorą udział kwas palmitynowy oraz askorbinowy.

Ascorbyl Palmitate – czy jest odpowiedni dla wegan

Weganizm nie dotyczy tylko pożywienia, ale najczęściej całego stylu życia. Konsumenci, którzy nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, nie akceptują ich także w kosmetykach. Składniki syntetyczne są z kolei dozwolone, o ile podczas ich wytwarzania nie cierpi żaden organizm żywy. 

Ascorbyl Palmitate to związek, który w większości przypadków powstaje sztucznie. Może być jednak również pozyskany od zwierząt. Szczegółowych informacji należy szukać bezpośrednio u producenta.

Ascorbyl Palmitate – ciekawostki

Oprócz kosmetyków, Ascorbyl Palmitate stosowany jest także w przemyśle spożywczym. W produktach do jedzenia występuje jako E304. Dodawany jest głównie w roli przeciwutleniacza.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/ascorbyl-palmitate

https://thedermreview.com/ascorbyl-palmitate/