Alpha-Isomethyl Ionone to substancja zaliczana do grupy terpenów – nienasycony keton, najczęściej pozyskiwany syntetycznie. Pod względem chemicznym jest cieczą. Przybiera barwę jasnożółtą, a czasami w ogóle nie ma koloru. Wyróżnia się charakterystycznym zapachem określanym jako lekko kwiatowy, drzewny, fiołkowy. Jest jedną z popularniejszych substancji występujących w branży perfumeryjnej. Stosuje się go w produktach do pielęgnacji, a także w chemii gospodarczej.

Alpha-Isomethyl Ionone – działanie

Alpha-Isomethyl Ionone ma następujące właściwości:

  • wykorzystuje się go przede wszystkim jako związek aromatyczny, który nadaje produktom określony zapach;
  • wraz z innymi składnikami tworzy kompozycje zapachowe;
  • niweluje nieprzyjemny aromat innych substancji zawartych w produkcie;
  • poprzez rafinację łatwo ulega przekształceniom w inną, nieco łagodniejszą substancję aromatyczną.

Alpha-Isomethyl Ionone – zastosowanie w kosmetyce

Ładny i przyjemny zapach produktów do codziennego stosowania zachęca wielu konsumentów do zakupu. Alpha-Isomethyl Ionone nadaje kosmetykom oryginalny aromat, obok którego trudno przejść obojętnie. W jakich rodzajach preparatów można go znaleźć najczęściej? Występuje:

  • w płynach i innych preparatach do kąpieli;
  •  w perfumach, mgiełkach i wodach toaletowych;
  • w wodach po goleniu;
  • w kremach do twarzy;
  • w kremach do dłoni;
  • w aromatycznych balsamach do ciała;
  • w kosmetykach do masażu;
  • w mydłach w płynie;
  • w dezodorantach;
  • w peelingach;
  • w kremach do stóp;
  • w żelach pod prysznic;
  • w szamponach do włosów.

Alpha-Isomethyl Ionone – bezpieczeństwo stosowania

Nie bez przyczyny substancje zapachowe, szczególnie te pozyskiwane sztucznie, budzą wiele kontrowersji. Z reguły działają drażniąco na skórę i powodują wypryski na tle alergicznym. Alpha-Isomethyl Ionone ogólnie został uznany jako składnik bezpieczny. Może być stosowany w kosmetykach w określonych stężeniach. Producent zobowiązany jest do odpowiedniej informacji na etykiecie, jeżeli wartość Alpha-Isomethyl Ionone przekracza:

  • 0,001% w kosmetykach pozostających na skórze;
  • 0,01% w kosmetykach przeznaczonych do spłukiwania.
Zobacz też:
Ethylhexyl Methoxycinnamate (metoksycynamonian etyloheksylu, oktinoksan) – co to jest?

Składnik zaliczany jest do potencjalnych alergenów.

Nie poleca się używania preparatów z Alpha-Isomethyl Ionone kobietom w okresie ciąży oraz w czasie karmienia piersią. Skóra narażona jest wówczas na szereg zmian hormonalnych, co zwiększa nadwrażliwość. Substancja ta nie może być również dodawana do kosmetyków dla dzieci.

Alpha-Isomethyl Ionone – wpływ na środowisko naturalne

Obecnie nie odnotowano negatywnego wpływu tej substancji aromatycznej na środowisko naturalne. Konsumenci są coraz bardziej świadomi, jak zagrożona jest nasza planeta i najbliższe otoczenie. Wybór kosmetyków stał się czynnością, którą większość osób wykonuje bardzo starannie, analizując poszczególne składniki i ich późniejszy wpływ na środowisko.

Alpha-Isomethyl Ionone – naturalny czy syntetyczny?

Alpha-Isomethyl Ionone może powstawać na drodze syntetycznej, ale występuje także naturalnie, m.in. w drożdżach piwowarskich. 

Alpha-Isomethyl Ionone – czy jest odpowiedni dla wegan?

Jako składnik pozyskiwany głównie sztucznie dla przemysłu kosmetycznego – Alpha-Isomethyl Ionone jest wegański. Nie zawiera żadnych związków pochodzenia zwierzęcego. Jego wytwarzanie także jest etyczne i spełnia wymagania tej grupy konsumentów.

Alpha-Isomethyl Ionone – ciekawostki

Być może jesteś wielbicielem jednych z najpopularniejszych perfum sygnowanych przez samą Coco Chanel? Alpha-Isomethyl Ionone jest jednym ze składników tego słynnego zapachu. 

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/alpha-isomethyl-ionone-0

https://incibeauty.com/en/ingredients/1623-alpha-isomethyl-ionone