Aldehyd benzoesowy wyróżnia się intensywnie migdałowym aromatem. Biorąc pod uwagę jego właściwości chemiczne, należy do aldehydów aromatycznych. Jest cieczą bezbarwną lub o żółtawej barwie oraz oleistej konsystencji. To związek lotnym. Aldehyd benzoesowy praktycznie nie jest rozpuszczalny w wodzie.

Aldehyd benzoesowy – działanie

W sklepach można znaleźć aldehyd benzoesowy w różnych kosmetykach. Wynika to z jego właściwości. Substancja ta:

  • jest przede wszystkim substancją zapachową;
  • posiada zdolność niwelowania (maskowania) innych, niekoniecznie przyjemnych substancji zawartych w kosmetyku;
  • tworzy kompozycje zapachowe wraz z innymi związkami aromatycznymi;
  • uczestniczy przy produkcji innych aromatów tj. np. waniliny oraz barwników;
  • może pełnić funkcję rozpuszczalnika;
  • jest składnikiem o charakterze skażalnika. Oznacza to, że dodaje się go do danego produktu, aby odstraszyć konsumenta przed ewentualnym spożyciem, które nie byłoby korzystne dla jego zdrowia.

Aldehyd benzoesowy – zastosowanie w kosmetykach

Benzaldehyd w kosmetykach może występować wszędzie tam, gdzie pożądany jest przyjemny zapach. Jak wiadomo, konsumenci często kierują się tym kryterium przy wyborze produktu. W jakich preparatach można znaleźć go najczęściej? Występuje:

  • w perfumach, mgiełkach zapachowych;
  • w dezodorantach i antyperspirantach;
  • w kremach do dłoni oraz stóp;
  • w różnego rodzaju balsamach do ciała;
  • w mydłach;
  • w żelach pod prysznic;
  • w płynach do kąpieli;
  • w wodach po goleniu;
  • w kosmetykach do pielęgnacji twarzy;
  • w produktach do makijażu;
  • w szamponach, odżywkach oraz maskach do włosów;
  • w kosmetykach do golenia.

Benzaldehyd w sklepie jest łatwo dostępny, a jego cena przystępna. To z pewnością decyduje o jego powszechnym zastosowaniu w kosmetykach.

Aldehyd benzoesowy – bezpieczeństwo stosowania

Benzaldehyd jest substancją bezpieczną do stosowania w produktach kosmetycznych. Tak uznały odpowiednie organizacje, zajmujące się badaniem poszczególnych składników występujących w kosmetykach. Istnieje jednak niewiele doświadczeń operujących na samym aldehydzie benzoesowym – opinie bezpieczeństwa opierają się na kwasie benzoesowym. To ostateczny forma benzaldehydu, która ma bezpośredni kontakt ze skórą. Czysta forma tego aldehydu aromatycznego jest szkodliwa, szczególnie w przypadku połknięcia. W kosmetykach stosuje się jednak jego niewielki dodatek, a nie substancję czystą w 100%.

Zobacz też:
Betaine (betaina) – co to jest?

Nie istnieją przeciwwskazania do stosowania aldehydu benzoesowego w czasie ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Zaleca się jednak rezygnację z silnych związków aromatycznych.

Benzaldehyd może powodować odczyny alergiczne na skórze. To często zdarza się w przypadku aromatów w kosmetykach.

Aldehyd benzoesowy – naturalny czy syntetyczny?

Substancja ta jest pozyskiwana w dużej mierze na drodze syntetycznej, w reakcji toulenu. Naturalnie można ją spotkać w pestkach niektórych owoców bądź w orzechach.

Aldehyd benzoesowy – wpływ na środowisko

Środowisko i poszczególne składniki zawarte w kosmetykach to temat bardzo ważny i na czasie. Konsumenci stają się coraz ostrożniejsi, a także świadomi. Istnieje wiele związków, które szkodzą naszej planecie. Aldehyd benzoesowy nie jest toksyczny – nie odnotowano jego negatywnego wpływu na środowisko naturalne.

Aldehyd benzoesowy – odpowiedni dla wegan?

Ten aldehyd aromatyczny nie zawiera w sobie żadnych odzwierzęcych substancji. Jest odpowiedni do stosowania przez wegan.

Aldehyd benzoesowy – ciekawostki

Aldehyd benzoesowy dodawany jest do wszelkich preparatów odstraszających niechciane insekty, głównie komary.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/benzaldehyde-0

https://incibeauty.com/en/ingredients/4394-benzaldehyde