Oktokrylen to inaczej ester 2-etyloheksylowy kwasu 2-cyjano-3,3-difenyloakrylowego. Jest substancją wysokostabilną i odporną na czynniki zewnętrzne. Pod względem chemicznym to bezbarwna ciecz. Charakteryzuje się oleistą konsystencją. Nie rozpuszcza się w wodzie. Oktokrylen znalazł zastosowanie w branży kosmetycznej – w produktach chroniących przed promieniowaniem słonecznym.

Octocrylene – działanie

To przede wszystkim filtr chemiczny. Ma zdolność ochrony przed szkodliwym promieniowaniem UVA oraz UVB. Absorbuje je, a następnie zamienia na mniej szkodliwe promieniowanie podczerwone, czyli ciepło. Zastosowanie Octocrylene jako filtra chemicznego niesie za sobą kolejne, pozytywne działania:

  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, szczególnie spowodowanemu działaniem szkodliwych promieni słonecznych;
  • chroni skórę przed poparzeniami;
  • zapobiega niektórym chorobom skóry, takim jak czerniak;
  • minimalizuje ryzyko powstawania przebarwień wywoływanych przez promienie UV;
  • walczy z wolnymi rodnikami, które niekorzystnie działają na skórę.

Ponadto chroni dany produkt kosmetyczny przed szybszym psuciem, wynikającym z działania promieni słonecznych.

Octocrylene – zastosowanie w kosmetyce

Oktokrylen w kosmetyce stosowany jest przede wszystkim w produktach z filtrami UV. Mogą one występować w formie:

  • kremów do twarzy;
  • balsamów ochronnych do ciała;
  • sprayów;
  • mleczek;
  • lotionów;
  • produktów ochronnych do włosów;
  • sztyftów.

Co ciekawe, Octocrylene jako jedyny filtr chemiczny został dopuszczony do stosowania w kosmetykach naturalnych.

Octocrylene – bezpieczeństwo stosowania

Octocrylene został uznany za substancję bezpieczną, gdy stosowany jest w kosmetykach jako filtr ochronny. Istnieją jednak odpowiednie ograniczenia co do jego stężenia – maksymalne w produktach ochronnych może wynosić 10%.

Substancjom z tej grupy często zarzuca się wywoływanie podrażnień. W tym przypadku może być podobnie. Octocrylene został zaliczony do składników potencjalnie uczulających. Może być stosowany przez kobiety w ciąży, jednak zaleca się ostrożność.

Octocrylene – naturalny czy syntetyczny

Oktokrylen jest składnikiem całkowicie syntetycznym.

Octocrylene – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu Octocrylene na środowisko naturalne.

Octocrylene – czy jest odpowiedni dla wegan?

Weganie nie akceptują w kosmetykach substancji pochodzenia zwierzęcego. Octocrylene, jako składnik sztuczny, może być przez nich bezpiecznie stosowany.

Octocrylene – ciekawostki

Filtry chemiczne, do których zalicza się Octocrylene, to najczęściej mieszanina różnych związków. W gotowych kosmetykach wzbogacone są one o wiele pomocniczych substancji, które mogą być szkodliwe dla skóry, takich jak PEG-i, silikony. Są przyjemne i szybkie w obsłudze, dlatego większość konsumentów po nie sięga. Łatwo się aplikują oraz charakteryzuje je duża trwałość. 

Warto pamiętać, że nie są to jedyne składniki chroniące przed promieniowaniem UV. Dostępne są też filtry mineralne, które w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Mają ogromną przewagę – wywołują mniejszą liczbę uczuleń oraz podrażnień. Mogą być stosowane przez najmłodszych. Ich skład jest krótki. Zniechęcają jednak konsumentów do użytku ze względu na trudności w ich aplikacji oraz efekt bielenia.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/octocrylene

https://thedermreview.com/octocrylene/