Methylisothiazolinone to substancja występująca głównie w kosmetykach. Jej trudna do wymówienia nazwa to inaczej 2-metylo-2H-izotiazol-3-on.

Methylisothiazolinone – działanie

Methylisothiazolinone w kosmetykach pełni kilka istotnych ról:

  • działa jak substancja konserwująca; 
  • zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych (bakterie, grzyby);
  • przedłuża trwałość kosmetyku i zapewnia jego niezmienioną formę podczas użytku;
  • hamuje i zapobiega tzw. nadkażaniu produktu, które jest efektem codziennej aplikacji kosmetyku palcem.

Methylisothiazolinone – zastosowanie w kosmetykach

Substancja ta może występować wszędzie tam, gdzie potrzebny jest dodatek w formie konserwantu. Methylchloroisothiazolinone można spotkać praktycznie w większości produktów kosmetycznych, a w szczególności w:

  • szamponach;
  • peelingach do ciała;
  • produktach złuszczających do twarzy;
  • żelach pod prysznic;
  • produktach do mycia twarzy;
  • preparatach do demakijażu;
  • płynach do kąpieli;
  • płynach do higieny intymnej;
  • mydłach.

Methylchloroisothiazolinone (pochodna) i Methylisothiazolinone rzadziej występują też w kosmetykach, których nie spłukuje się ze skóry, takich jak:

  • kremach do twarzy;
  • balsamach do ciała;
  • kremach do dłoni i stóp.

Methylisothiazolinone – bezpieczeństwo stosowania

Czysty Methylisothiazolinone jest silną toksyną, która po połknięciu czy inhalowaniu może powodować zgon. Nie jest to zachęcające, natomiast należy pamiętać, że branża kosmetyczna nie wykorzystuje składnika w takim stężeniu. Wiele organizacji zajmujących się badaniem bezpieczeństwa związków w produktach pielęgnacyjnych uznało Methylisothiazolinone za substancję bezpieczną. Oczywiście wprowadzono szereg ograniczeń co do jej stosowania: 

  • Methylisothiazolinone może występować w produktach kosmetycznych w stężeniu maksymalnym 0,01%;
  • jeśli w danym produkcie kosmetycznym obok Methylisothiazolinone są inne związki konserwujące, np. Methylchloroisothiazolinone, stężenie zmniejsza się do 0,0015%. Methylchloroisothiazolinone – co to za składnik? Podobnie jak Methylisothiazolinone, pełni rolę konserwującą w kosmetykach.
Zobacz też:
Sodium Lauroyl Sarcosinate (sarkozynian laurylosiarczanu sodowego) – co to jest?

Methylisothiazolinone jest silnym alergenem. Może powodować różne niekorzystne odczyny na skórze. Nie zaleca się stosowania kosmetyków z tym konserwantem u osób skłonnych do uczuleń, ze skórą nadwrażliwą. Nie jest to substancja odpowiednia dla kobiet w ciąży oraz dzieci.

Methylisothiazolinone – naturalny czy syntetyczny?

Konserwant Methylisothiazolinone pozyskiwany jest drogą syntetyczną, za pomocą reakcji chemicznych.

Wpływ Methylisothiazolinone na środowisko

Konsumenci coraz świadomiej podchodzą do wyborów kosmetyków. Zastanawiają się, co się później dzieje z niewykorzystanymi składnikami czy opakowaniami. Methylisothiazolinone działa niekorzystnie na środowisko naturalne. Zaleca się szczególną ostrożność, aby składnik nie przedostawał się do wód. Zagraża bowiem życiu organizmów wodnych. Zwłaszcza w stosunku do ryb wykazuje toksyczne właściwości, które długo się utrzymują. 

Methylisothiazolinone – czy jest wegański?

Methylisothiazolinone jest konserwantem w 100% wegańskim. Wytwarza się go sztucznie z innych związków chemicznych. Nie może zatem zawierać żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego. Proces jego powstawania również jest etyczny dla wegan.

Methylisothiazolinone – ciekawostki

Nie ma możliwości całkowitej rezygnacji z użycia konserwantów w większości produktów kosmetycznych. Każdy konserwant niesie ze sobą jakieś niekorzystne działanie, np. uczulenia, podrażnienia. Można natomiast wybrać taki składnik, który minimalizuje to ryzyko. 

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/methylchloroisothiazolinone-and-methylisothiazolinone

https://dermnetnz.org/topics/methylisothiazolinone-allergy/