Linalool (linalol) – co to jest? Jakie ma zastosowanie i właściwości?

Linalol (INCI: Linalool) to substancja należąca do grupy nienasyconych alkoholi alifatycznych (terpenów). Występuje w dwóch formach – każda wyróżnia się odmiennym zapachem. Sam w sobie przypomina aromat konwalii. Jest składnikiem olejków eterycznych, takich jak lawendowy, bergamotowy, cytrynowy, pomarańczowy, grejpfrutowy, jaśminowy czy kolendrowy. Naturalnie występuje w wielu roślinach i przyprawach. Linalool to oleista ciecz, nierozpuszczalna w wodzie, a rozpuszczalna w tłuszczach. 

Linalool – działanie

  1. Linalool jest przede wszystkim substancją, która jest składnikiem kompozycji zapachowych. Sam w sobie nadaje zapach innym produktom. Kamufluje aromat niekorzystnych substancji w kosmetyku.
  2. Posiada zdolność niwelowania innych, nieprzyjemnych zapachów, np. potu.
  3. Wykazuje właściwości antybakteryjne i antyseptyczne.
  4. Działa bakteriobójczo.
  5. Pomaga walczyć z owadami – ma działanie owadobójcze.

Linalol – zastosowanie w kosmetykach i właściwości

Linalol jest substancją stosowaną w kosmetykach bardzo często. Nadaje im subtelny kwiatowy zapach, przypominający konwalię. Połączony z innymi składnikami aromatyzującymi może tworzyć oryginalne mieszanki.

Jako składnik zapachowy Linalool wykorzystuje się w:

  • dezodorantach;
  • perfumach;
  • wodach toaletowych;
  • mydłach (działanie aromatyzujące i antyseptyczne);
  • kremach oraz balsamach do ciała;
  • produktach do pielęgnacji włosów (maski, odżywki, szampony);
  • preparatach do pielęgnacji twarzy;
  • kremach do dłoni oraz stóp;
  • płynach do kąpieli;
  • żelach pod prysznic;
  • preparatach do mycia twarzy;
  • maskach pielęgnacyjnych. 

Linalool – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem

Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo stosowania, Linalool został uznany jako bezpieczny pod warunkiem zachowania odpowiednich stężeń. W kosmetykach przeznaczonych do spłukiwania dopuszczalne stężenie wynosi 0,01%, natomiast w tych niespłukiwanych – 0,001%. Nie ma również naukowych informacji, aby składnik ten nie mógł być stosowany w czasie ciąży oraz podczas karmienia piersią. Jest to jednak silna substancja zapachowa, dodatkowo o udowodnionym działaniu alergizującym. Zaleca się zatem jej unikanie w wyżej wymienionym okresie życia.

Linalol został uznany za silny składnik alergiczny. Nie zaleca się stosowania kosmetyków z jego dodatkiem na skóry silnie reaktywne, wrażliwe i podatne na uczulenia. Nie jest też odpowiedni dla skóry dziecka.

Linalool – naturalny czy syntetyczny?

Linalool może być pozyskiwany na dwa sposoby. Naturalnie z roślin – za pomocą destylacji parą wodną wyodrębnia się olejki eteryczne. Może być również pozyskiwany drogą syntetyczną, w laboratorium.

Linalool – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu linalolu na środowisko naturalne.

Linalool – czy weganie mogą go stosować?

Linalool pozyskiwany jest z roślin lub syntetycznie w laboratoriach, nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Może być stosowany przez wegan.

Inne – ciekawostki

Badanie przeprowadzone nad związkiem, jakim jest Linalool, potwierdziły, że jest silnym alergenem. Nie jest to jednak tak oczywiste. Ewentualna wysypka na skórze nie objawia się pod wpływem bezpośredniego działania tej substancji. To produkt jej rozpadu posiada tak toksyczne właściwości. Pod wpływem powietrza lub kontaktu ze skórą podczas aplikacji linalol ulega degradacji. Powstaje związek o nazwie wodorotlenek linalolu, który może podrażniać i powodować wysypkę kontaktową.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/linalool

https://incibeauty.com/en/ingredients/15282-linalool



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Komentarze

  1. Linalool to ciekawa substancja chemiczna nawet nie wiedziałam jak bardzo, trzeba uważać co kupujemy bo gdy producenci potrafią zniwelować brzydkie zapachy z perfum to naprawdę mogą je już robić ze wszystkiego. Bardzo przydatne informacje

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia