Inulin – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Inulin to ceniony humektant, który dodany do produktu kosmetycznego nie tylko działa nawilżająco ale też chroni go przed wyschnięciem. Dowiedz się więcej na jego temat!

inulin

Inulin to składnik wielu kosmetyków, zwłaszcza o działaniu nawilżającym. Dzięki swoim właściwościom substancja ta zabezpiecza przed nadmierną utratą wody z naskórka, tworząc na powierzchni skóry ochronny film. Dodatkowo dodana do produktu, chroni go przed wyschnięciem, przedłużając w ten sposób jego przydatność do użycia.

Inulin i jego zastosowanie

Inulin to substancja pochodzenia naturalnego, która występuje w roślinach. Jest to substancja o właściwościach nawilżających, która tworzy na powierzchni skóry ochronny film, zabezpieczając ją przed nadmierną utratą wody. Dodatkowo nabłyszcza i natłuszcza zarówno skórę, jak i włosy , poprawiając ich wygląd. Co więcej jako skuteczny antyoksydant niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników, spowalniając naturalne procesy starzenia się skóry. Działa przeciwzapalnie i łagodząco. Inulin dodany do produktów myjących znacznie zmniejsz ich drażniące właściwości.

Inulin to substancja pochodzenia naturalnego, która posiada właściwości nawilżające. Ponadto chroni produkty przed wysychaniem, przedłużając ich trwałość. 



Powiązane artykuły:
Monika Jankowska
Absolwentka Kosmetologii Klinicznej. Uważa, że świadoma, odpowiednia pielęgnacja i prowadzenie zdrowego stylu życia są niezbędne do zachowania dobrej kondycji na lata w dzisiejszych, coraz szybszych czasach. Prywatnie miłośniczka jogi, zdrowej kuchni i podróży do Azji.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia