Homosalate – charakterystyka i zastosowanie w kosmetyce

Homosalate jako składnik produktów kosmetycznych pełni w nich przede wszystkim funkcję filtra ochronnego zabezpieczającego przed szkodliwym promieniowaniem UV. Sprawdź co warto o niej wiedzieć!

Homosalate

Homosalate w kosmetyce przede wszystkim wykorzystywana jest jako filtr ochronny przed promieniowaniem UV. Zastosowana w kosmetyku chroni go także przed szkodliwym wpływem światła słonecznego, przedłużając w ten sposób jego trwałość i przydatność do zastosowania. Homosalate jak składnik kosmetyków przede wszystkim jest obecny z produktach przeciwsłonecznych, w których wraz z innymi rodzajami filtrów zapewnia kompleksową ochronę przeciwsłoneczną.

Homosalate – właściwości substancji

Homosalate to substancja pochodzenia syntetycznego. Ze względu na zdolność pochłaniania promieniowania UV a dokładniej promieniowania UVB, wykorzystywana jest w kosmetykach przede wszystkim w celu zapewnienia ochrony przeciwsłonecznej. Jako filtr zabezpiecza skórę przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych, chroniąc ją przed szeregiem negatywnych następstw takich jak poparzenia słoneczne, przebarwienia, fotostarzenie, a także rozwój chorób, w tym również chorób nowotworowych. Najczęściej  jest on stosowany wraz z innymi rodzajami filtrów przeciwsłonecznych, w celu zapewnienia użytkownikom produktów jak największy zakres ochrony

Homosalate zawarty w produkcie kosmetycznym pełni jeszcze jedną istotną funkcję. Otóż zabezpiecza go przed negatywnym wpływem światła słonecznego, przedłużając jego trwałość. Bezpośredni kontakt kosmetyków z działaniem promieni słonecznych pozbawionych odpowiedniej ochrony, obniża ich walory, a także pogarsza konsystencję i sprawia, że krótkim czasie przestają nadawać się do użytku.

Homosalate stosowany w odpowiednich ilościach i prawidłowym, zalecanym stężeniu jest całkowicie bezpieczny dla człowieka. Zgodnie z obowiązującymi normami jego stężenie w produktach przeciwsłonecznych maksymalnie może wynosić 10%, zaś w produktach pielęgnacyjnych takich jak na przykład kremy do twarzy nie powinno przekraczać 7,34%.

Homosalate to filtr ochronny zabezpieczający skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UVB. Jako składnik kosmetyków chroni je przed negatywnym wpływem światła, przedłużając ich trwałość. 



Powiązane artykuły:
Anna Kwiatkowska
pasjonatka tematyki beauty, od zawsze na bieżąco z trendami w kosmetyce pielęgnacyjnej i make-upowej. Kocha modę. Jej najnowszą pasją jest zdrowe odżywianie, stara się też żyć coraz bardziej ekologicznie.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia