Metoksycynamonian etyloheksylu jest chemicznym filtrem przeciwsłonecznym. W składzie widnieje pod długą nazwą INCI: Ethylhexyl Methoxycinnamate. To ciecz, która może być bezbarwna lub przyjmować żółtawy kolor. Charakteryzuje się zwiększoną lepkością. Nie ma zapachu. Nie rozpuszcza się w wodzie, natomiast bardzo dobrze rozpuszcza się w alkoholu.

Ethylhexyl Methoxycinnamate – działanie

  • Ethylhexyl Methoxycinnamate to filtr UV. Zapewnia skórze ochronę przed promieniowaniem UVB – czyli takim, które odpowiada m.in. za poparzenia oraz nowotwory takie jak czerniak. Nie chroni przed promieniami UVA, dlatego zazwyczaj jej stosowany ze składnikami, które to zapewniają.
  • Jest filtrem, który dobrze sprawdza się w kosmetykach wodoodpornych.
  • Chroni skórę przed poparzeniami słonecznymi.
  • Przyczynia się do zapobiegania nowotworom skóry wywoływanym przez słońce.
  • Przedłuża trwałość preparatów kosmetycznych, których jakość mogłaby zostać naruszona pod wpływem działania promieni słonecznych.

Ethylhexyl Methoxycinnamate – zastosowanie w kosmetykach

Ethylhexyl Methoxycinnamate w kosmetykach występuje jako filtr UV. W jakich formach oraz gdzie można go znaleźć?

  • W ochronnych kremach do twarzy (typowe filtry, których zadaniem jest tylko ochrona)
  • W produktach do pielęgnacji twarzy, gdzie może być dodatkiem
  • W przeciwsłonecznych balsamach do ciała
  • W sztyftach ochronnych do ust
  • W specjalnych preparatach chroniących znamiona przed promieniami UVB
  • W kosmetykach dla dzieci

Ethylhexyl Methoxycinnamate – bezpieczeństwo stosowania

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo substancji, Ethylhexyl Methoxycinnamate został jakiś czas temu okraszony bardzo złą sławą. Doszło do tego w wyniku niefortunnie przeprowadzonych badań na szczurach. Wykazano wtedy, że związek ten nie działa korzystnie na układ hormonalny (zachowuje się podobnie do estrogenu). Tyczyło się to oczywiście czystej substancji, a takiej nie aplikuje się na skórę. W wyniku wyżej wymienionego eksperymentu w wielu krajach UE zakazano używać metoksycynamonianu etyloheksylu w przemyśle kosmetycznym. Później, po głębszych analizach, wycofano się z tej decyzji i uznano składnik za bezpieczny – w pewnych ograniczeniach.

Oktinoksan może być stosowany w produktach kosmetycznych w celu ochrony przed promieniowaniem UVB. Zastrzega się jednak, aby miał określone stężenie – do 10%. Nie istnieją badania, aby był nieodpowiedni dla kobiet w ciąży. Mało tego, w tym czasie, kiedy skóra narażona jest na powstawanie przebarwień, zaleca się stosowanie kremu z filtrem.

Ethylhexyl Methoxycinnamate – naturalny czy syntetyczny?

Metoksycynamonian etyloheksylu jest substancją wytwarzaną syntetycznie. 

Ethylhexyl Methoxycinnamate – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu metoksycynamonianu etyloheksylu na środowisko naturalne. Nie kumuluje się w glebie ani w wodach.

Ethylhexyl Methoxycinnamate – czy jest wegański?

Proces powstawania składników oraz ich szczegółowy skład to dwie najważniejsze kwestie dla wegan. Nie akceptują oni związków, które zawierają odzwierzęce substancje. W przypadku metoksycynamonianu etyloheksylu można powiedzieć, że jest w 100% wegański. Powstaje sztucznie podczas syntez chemicznych.

Jak mówi znane łacińskie przysłowie – to dawka czyni truciznę. Tak jest w przypadku wszystkich substancji aplikowanych na skórę. Filtry są typem składników, na których temat krąży wiele kontrowersji. Jednak ochrona, jaką gwarantują m.in. przed czerniakiem, równoważy ich możliwe drażniące działanie.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/ethylhexyl-methoxycinnamate

https://incibeauty.com/en/ingredients/13379-ethylhexyl-methoxycinnamate