Laurylosiarczanobursztynian dwusodu zaliczany jest do grupy SLS-ów, czyli detergentów występujących w preparatach myjących. Pod względem chemicznym jest solą, która z łatwością rozpuszcza się w wodzie.

Disodium Laureth Sulfosuccinate – działanie

Związek ten jest ceniony ze względu na swoje właściwości:

  • jest substancją powierzchniowo czynną, dlatego skutecznie odtłuszcza oraz usuwa nagromadzony brud ze skóry oraz włosów;
  • bierze udział w wytwarzaniu dobrej jakościowo piany;
  • posiada zdolność łagodzenia działania drażniącego innych silniejszych detergentów takich jak SLS;
  • stabilizuje dany preparat kosmetyczny;
  • nie wnika w głąb skóry, działa tylko na jej powierzchni – odpowiada za to duża cząsteczka, z jakich zbudowana jest ta substancja;
  • posiada właściwości hydrotopowe;
  • wpływa na klarowność oraz przejrzystość kosmetyku;
  • zapobiega powstawaniu osadów.

Disodium Laureth Sulfosuccinate – zastosowanie w kosmetyce

Disodium Laureth Sulfosuccinate w kosmetyce występuje przede wszystkim w zmywalnych preparatach, służących do mycia ciała i włosów. Może być jedyną substancją powierzchniowo czynną w produkcie – często w kosmetykach typu ,,bez SLS’’ –  lub ystępować jako dodatek do innych, silniejszych detergentów. 

Disodium Laureth Sulfosuccinate najczęściej można znaleźć w:

  • mydłach;
  • szamponach;
  • żelach pod prysznic;
  • płynach do higieny intymnej;
  • produktach do kąpieli;
  • żelach do mycia twarzy;
  • preparatach dla dzieci;
  • peelingach do ciała;
  • produktach złuszczających do twarzy;
  • różnego rodzaju preparatach stylizujących do włosów;
  • kosmetykach do makijażu.

Disodium Laureth Sulfosuccinate – bezpieczeństwo stosowania

Pomimo, że Disodium Laureth Sulfosuccinate należy do grupy SLS-ów, wykazuje od nich łagodniejsze, mniej drażniące działanie. Jako detergent został uznany za substancję bezpieczną do stosowania w kosmetykach. 

Zobacz też:
Sodium Lauroyl Sarcosinate (sarkozynian laurylosiarczanu sodowego) – co to jest?

Laurylosiarczanobursztynian dwusodu może powodować podrażnienia i wysuszać bardzo delikatną oraz wrażliwą skórę czy suche włosy. Nie ma odgórnych przeciwwskazań do stosowania tego składnika przez kobiety w okresie ciąży.

Disodium Laureth Sulfosuccinate – naturalny czy syntetyczny

Disodium Laureth Sulfosuccinate jest związkiem pozyskiwanym drogą syntetyczną. Jego komponenty mogą pochodzić z roślin. Zalicza się do soli.

Disodium Laureth Sulfosuccinate – czy jest bezpieczny dla środowiska?

Jak wiadomo, wszystkie substancje myjące mogą z łatwością przedostać się do wód. Na tę chwilę, nie odnotowano negatywnego wpływu Disodium Laureth Sulfosuccinate na otaczające nas środowisko naturalne.

Disodium Laureth Sulfosuccinate – odpowiedni dla wegan?

Jako substancja syntetyczna, Laurylosiarczanobursztynian dwusodu nie zawiera w swoim składzie żadnych związków pochodzenia zwierzęcego. Może być stosowany przez wegan.

Disodium Laureth Sulfosuccinate – ciekawostki

Ilość substancji powierzchniowo czynnych o różnym charakterze jest coraz większa. Powstają nowe składniki, bardziej naturalne i nieszkodliwe dla skóry. SLS-y, pomimo że są świetnie przebadane pod każdym kątem jako jedne z popularniejszych składników powierzchniowo czynnych, mogą działać drażniąco oraz wysuszająco. 

Disodium Laureth Sulfosuccinate znalazł zastosowanie nie tylko w kosmetykach, ale także w detergentach piorących, takich jak płyny, oraz w środkach do mycia naczyń.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/disodium-laureth-sulfosuccinate-0
https://incibeauty.com/en/ingredients/16499-disodium-laureth-sulfosuccinate