Kwas dehydrooctowy można łatwo zlokalizować na opakowaniu produktów. Występuje jako INCI: Dehydroacetic Acid. Biorąc pod uwagę właściwości chemiczne, jest to ciało stałe występujące w formie białego lub bezbarwnego proszku. Nie posiada charakterystycznego zapachu. Praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie, natomiast dobrze sobie radzi sobie w różnego rodzaju rozpuszczalnikach organicznych.

Dehydroacetic Acid – działanie

Wiesz, co to jest Dehydroacetic Acid. Jakie ma właściwości? Oto one:

  • chroni kosmetyk przed niekorzystnym działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych (bakterie, grzyby) – jest konserwantem;
  • ogranicza proces ciągłego nadkażania podczas korzystania z produktu. Są na to narażone przede wszystkim kosmetyki tzw. otwarte, których aplikacje należy wykonać za pomocą dłoni;
  • przedłuża trwałość produktu;
  • dba o odpowiednią jakość i konsystencję preparatu przez cały okres stosowania.

Dehydroacetic Acid – zastosowanie w kosmetykach

Dehydroacetic Acid jako łagodny konserwant znalazł zastosowanie przede wszystkim w kosmetykach takich jak:

  • produkty do kąpieli (płyny);
  • kremy do twarzy;
  • sera do twarzy;
  • balsamy do ciała;
  • preparaty do mycia twarzy;
  • kosmetyki do demakijażu;
  • ochronne produkty do opalania;
  • kosmetyki po opalaniu;
  • pianki do golenia;
  • balsamy łagodzące po goleniu;
  • kolorowe kosmetyki do makijażu np. oczu;
  • szampony;
  • maski i odżywki do włosów;
  • pasty do zębów.

Dehydroacetic Acid – bezpieczeństwo stosowania

Kwas dehydrooctowy jest uznany za składnik bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. To łagodny konserwant. W kwestii stężeń istnieją pewne ograniczenia, do których producenci muszą się stosować. Maksymalna zawartość Dehydroacetic Acid w kosmetykach to 0,6%. Zabronione jest używanie kwasu w preparatach w aerozolu. 

Czysty kwas dehydrooctowy może działać drażniąco, szczególnie w przypadku, gdyby doszło do jego połknięcia. W tej formie substancja nie jest jednak używana w kosmetykach. 

Składnik ten nie jest zaliczany do potencjalnych alergenów. Nie ma przeciwwskazań do używania kosmetyków z Dehydroacetic Acid przez kobiety w ciąży. 

Konserwant nie wykazuje działania komedogennego. Oznacza to, że nie powinien pogarszać stanu skóry problematycznej i trądzikowej.

Dehydroacetic Acid – naturalny czy syntetyczny?

Składnik ten może mieć różne pochodzenie. Pozyskuje się go naturalnie lub drogą syntetyczną. Co ciekawe, sztucznie wytworzony Dehydroacetic Acid ma identyczne właściwości jak ten naturalny. 

O szczegółowe informacje o pochodzeniu składnika w kosmetykach należy zapytać producenta.

Dehydroacetic Acid – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Dehydroacetic Acid na przyrodę. Ten aspekt w obecnych czasach stał się jednym z ważniejszych kryteriów przy wyborze kosmetyków. Nasza planeta jest w wystarczająco ciężkiej sytuacji, dlatego należy o nią szczególnie dbać.

Dehydroacetic Acid – czy jest wegański?

Kwas dehydrooctowy jest substancją wegańską. Można go pozyskać naturalnie – z roślin – lub sztucznie. Nie zawiera żadnych odzwierzęcych dodatków.

Dehydroacetic Acid – ciekawostki

Dehydroacetic Acid jest związkiem wykorzystywanym w wielu dziedzinach przemysłu. Branża spożywcza używa go w formie dodatku konserwującego, który można znaleźć jako E265. Dehydroacetic Acid stosowany jest też w klejach i spoiwach.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/dehydroacetic-acid

https://incibeauty.com/en/ingredients/16778-dehydroacetic-acid