Glukozyd kokosowy na etykiecie kosmetyków widnieje jako INCI: Coco-glucoside. Należy do substancji powierzchniowo-czynnych, ale o charakterze niejonowym. Znakomicie rozpuszcza się w wodzie. Jest związkiem stabilnym, odpornym na zmiany otoczenia takie jak pH czy temperatura. W branży kosmetycznej znalazł bardzo szerokie zastosowanie.

Glukozyd kokosowy – działanie

  • Przede wszystkim jest to składnik o charakterze powierzchniowym. Delikatnie oczyszcza skórę z zanieczyszczeń, łoju, nie naruszając jej warstwy ochronnej
  • Dodawany do silniejszych detergentów łagodzi ich działanie drażniące
  • Powoduje powstawanie piany w łagodnych preparatach myjących
  • Bierze udział w powstawaniu produktów typu emulsje, działa jako emulgator
  • Poprawia konsystencję kosmetyku, ułatwia jego aplikację
  • Umożliwia rozpuszczanie substancji, które w normalnych warunkach nie umiałyby sobie z tym poradzić w danym kosmetyku, np. aromaty

Coco Glucoside – zastosowanie w kosmetykach

Coco-glucoside najczęściej dodawany jest do preparatów myjących. Gdzie jeszcze można go znaleźć?

  • w płynach do kąpieli
  • w szamponach do różnego rodzaju włosów
  • w odżywkach i maskach do włosów
  • w kosmetykach naturalnych
  • w produktach do pielęgnacji dzieci
  • w tonikach
  • w kremach do twarzy
  • w balsamach do ciała 
  • w produktach do demakijażu.

Glukozyd kokosowy znalazł zastosowanie również w ekologicznych detergentach do prania – proszkach i płynach.

Coco Glucoside – bezpieczeństwo stosowania

Glukozyd kokosowy jest roślinnym, biodegradowalnym związkiem chemicznym. Nie wykazuje działania drażniącego ani toksycznego. Nie został zaklasyfikowany jako potencjalny alergen. Również nie działa komedogennie – osoby ze skórą trądzikową mogą stosować kosmetyki z tą substancją. 

Coco Glucoside może być stosowany przez kobiety w ciąży, w okresie karmienia piersią oraz jako dodatek do kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci.

Zobacz też:
Ascorbyl Palmitate (palmitynian askorbylu) – co to jest?

Coco-glucoside – naturalny czy syntetyczny?

Substancja, jaką jest glukozyd kokosowy, ma pochodzenie naturalne. Do jej produkcji używa się oleju kokosowego (kwasów tłuszczowych) oraz cukrów z owoców. Na szeroką skalę powstaje syntetycznie.

Wpływ Coco Glucoside na środowisko

Coco Glucoside jest całkowicie bezpieczny dla środowiska naturalnego. Dzięki odpowiednim badaniom wiadomo, że ulega całkowitej biodegradacji.

Coco-glucoside – czy jest wegański?

Weganie to osoby, które nie akceptują w produktach kosmetycznych związków odzwierzęcych. Zwracają uwagę także na etykę pozyskiwania danych substancji. Coco-glucoside jest dla nich w 100% odpowiedni. Pochodzi z oleju kokosowego. Nie zawiera nic, co byłoby nieakceptowalne przez wegan.

Inne – ciekawostki

Zastosowanie detergentów w kosmetyce może budzić wiele sprzecznych emocji. Nie zawsze są to substancje najlepsze dla naszej skóry. Bywają zbyt agresywne. Pozbawiają warstwy ochronnej lub zaburzają jej strukturę. Może to za sobą nieść wiele konsekwencji w postaci różnego rodzaju dermatoz. Dlatego tak ważny jest preparat, jaki zostaje wybrany do codziennego mycia.

Coco-glucoside jest ciekawą alternatywą dla osób, które chcą zrezygnować z produktów myjących, zawierających silne detergenty takie jak SLS. Ma właściwości myjące, a przy tym nie podrażnia skóry i nie narusza warstwy lipidowej. Glukozyd kokosowy znalazł swoje miejsce w kosmetykach naturalnych i organicznych.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/coco-glucoside
https://incibeauty.com/en/ingredients/16776-coco-glucoside
Powiązane artykuły: