Carrageenan to substancja która może mieć pochodzenie roślinne lub syntetyczne. Jego rodzaj uzależniony jest od producenta. Zastosowana jako składnik kosmetyków pełni w nich podwójną rolę. Poza właściwościami pielęgnacyjnymi polegającymi przede wszystkim na zabezpieczaniu przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, nadaje również produktom odpowiednią konsystencję, chroniąc je przed rozwarstwianiem się.

Carrageenan i jego zastosowanie

Carrageenan to popularny emolient często wykorzystywany w produktach pielęgnacyjnych. Dzięki swoim właściwościom tworzy na powierzchni skóry oraz włosów ochronny film, zabezpieczający je przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych oraz nadmierną utratą wody. W kontakcie z włosami i skórą wykazuje działanie kondycjonujące. Carrageenan to substancja bogata w minerały, co sprawia, że jako składnik produktów pielęgnacyjnych przeznaczonych do włosów doskonale wzmacnia ich cebulki, głęboko je odżywiając, przez co w pozytywny sposób wpływa na ich wzrost i porost. Dodatkowo wygładza i wzmacnia strukturę włosów poprawiając ich wygląd.

Carrageenan jako składnik kosmetyków pełni w nich jeszcze jedną istotną rolę. Mianowicie odpowiada za utrzymanie ich prawidłowej konsystencji. Dzięki jego obecności kosmetyk nie rozwarstwiają się, zachowując stabilną strukturę.

Carrageenan to składnik wykorzystywany w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry i włosów. Poza pielęgnacyjną funkcją, spełnia w nich rolę stabilizatora odpowiadającego za zachowanie ich prawidłowej struktury. 



Powiązane artykuły:
Archiwum: październik 2022
Zobacz też:
Cetrimonium Chloride – działanie, cechy, bezpieczeństwo