Bisabolol (alfa-bisabolol, lewomentol) – co to jest?


Bisabolol należy do grupy monoterpenowych alkoholi. Przyjmuje postać cieczy bez koloru o olejowej konsystencji. Z łatwością rozpuszcza się w alkoholu, natomiast nie jest rozpuszczalny w wodzie. Ma specyficzny dla tego związku aromat. 

Bisabolol – działanie

To związek o bardzo szerokim spektrum działania.

  • Wykazuje właściwości silnie regenerujące i przyczyniające się do odnowy naskórka.
  • Łagodzi podrażnienia oraz świąd, koi skórę.
  • Działa przeciwzapalnie.
  • W produktach kosmetycznych często pełni funkcję zapachową.
  • Ogranicza namnażanie bakterii niekorzystnych dla organizmu i skóry- działa przeciwbakteryjnie.
  • Przyspiesza gojenie drobnych ran i otarć. 
  • Maskuje inne nieprzyjemne zapachy skóry lub substancji, z którymi występuje.

Bisabolol – zastosowanie w kosmetykach

bisabolol zastosowanie w kosmetykach

Dzięki wszechstronnemu działaniu składnik ten może występować w wielu rodzajach produktów kosmetycznych. Biorąc pod uwagę silne właściwości łagodzące i regenerujące, można go znaleźć wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z wrażliwą skórą. W jakich typach kosmetyków można znaleźć składnik?

  • W specjalistycznych produktach do skóry skłonnej do alergii
  • W kosmetykach do pielęgnacji skóry z łuszczycą
  • W tonikach
  • W kremach do twarzy
  • W specjalistycznych kremach do skóry trądzikowej
  • W serach łagodzących
  • W produktach po goleniu i do golenia
  • W balsamach, mleczkach do ciała
  • W kremach do dłoni
  • W kosmetykach do pielęgnacji skóry dziecka i niemowląt (oliwki, kremy)
  • W produktach po opalaniu
  • W kremach do twarzy i ciała zapewniających ochronę przed promieniowaniem UV
  • W szamponach
  • W odżywkach i maskach do włosów
  • W produktach do makijażu
  • W płynach do higieny intymnej
  • W żelach do mycia twarzy i ciała
  • W kosmetykach do demakijażu

Bisabolol – bezpieczeństwo stosowania

Rumianek budzi wiele kontrowersji, jeśli weźmie się pod uwagę odczyny alergiczne, jakie może dawać. Bisabolol, który w nim występuje, nie powinien powodować uczuleń u konsumentów uczulonych na sam rumianek – tak donoszą najnowsze badania.

Zobacz też:  Ascorbyl Palmitate (palmitynian askorbylu) – co to jest?

Inne badania z kolei mówią, że Bisabolol jest związkiem, który wykazał znikome cechy toksyczności. Ogólnie jednak został dopuszczony do użytku w kosmetykach pielęgnacyjnych bez narzuconych konkretnych stężeń. Nie ma także odgórnych zakazów, aby substancja nie mogła być stosowana przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. 

Bisabolol – naturalny czy syntetyczny?

bisabolol naturalny czy syntetyczny

Bisabolol jest substancją naturalną, która występuje w rumianku niemieckim, a konkretniej – w olejku eterycznym pozyskiwanym z jego kwiatu. Może być pozyskiwana np. za pomocą destylacji parą wodną.

Bisabolol – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Bisabololu na środowisko naturalne. 

Czy Bisabolol jest wegański?

Substancja ta jest w 100% wegańska. Nie posiada żadnych związków pochodzenia zwierzęcego – wytwarza się ją w olejku pozyskiwanego z rumianku. Również sam proces pochodzenia bisabololu nie budzi zastrzeżeń wśród wegan.

Inne – ciekawostki

bisabolol ciekawostki

Właściwości łagodzące i przeciwzapalne Bisabololu docenił rynek farmaceutyczny. Jest to substancja wykorzystywana w preparatach (żelach) na bolesne ząbkowanie niemowląt.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/bisabolol


Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia