Sól amonowa siarczanu alkoholu laurylowego jest obecna w składzie kosmetyków pod hasłem INCI: Ammonium Lauryl Sulfate. Pod względem chemicznym należy do grupy alkoholi tłuszczowych. Jest z reguły bezbarwną cieczą, czasami przyjmuje żółtawy kolor. Nie ma szczególnego zapachu. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie. 

Ammonium Lauryl Sulfate – działanie

  • To anionowy związek powierzchniowo-czynny. Detergent, który dodany do kosmetyku pełni funkcję myjącą i oczyszczającą. 
  • Odtłuszcza.
  • Przyczynia się do powstawania piany. 
  • Podczas kontaktu z twardą wodą Ammonium Lauryl Sulfate pieni się w znacznie mniejszym stopniu. Piana nie jest tak trwała i dobra jakościowo.

Ammonium Lauryl Sulfate – zastosowanie w kosmetykach

Anionowy związek powierzchniowo czynny, jakim jest Ammonium Lauryl Sulfate, można znaleźć przede wszystkim w produktach myjących:

  • szamponach
  • żelach pod prysznic
  • mydłach 
  • płynach do kąpieli.

Ammonium Lauryl Sulfate – bezpieczeństwo stosowania

Organizacje zajmujące się badaniem toksyczności danych składników uznały Ammonium Lauryl Sulfate za bezpieczny do stosowania. Nie ma określonych stężeń, w jakich branża kosmetyczna może stosować ten związek. Sam w sobie może podrażniać i oczyszczać „zbyt silnie”, pozbawiając skórę ochronnej warstwy lipidowej. Działa drażniąco na wrażliwą błonę śluzową oka.

Ammonium Lauryl Sulfate może być stosowany w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Przy wyborze kosmetyku warto zwracać uwagę, aby tej substancji towarzyszył inny, łagodniejszy detergent. ALS zarzucono działanie przyczyniające się do rozwoju nowotworów. Obecnie nie ma badań, które by potwierdzały tę tezę. Sama w sobie substancja działa podrażniająco. Dlatego też zaleca się jej stosowanie z innymi dodatkami. Stężenie detergentu w kosmetykach nie wynosi 100%. Opinie o działaniu drażniącym dotyczą czystej substancji. Nie zaleca się stosowania tej substancji do pielęgnacji skóry dziecka.

Zobacz też:
Coco Glucoside (poliglukozyd kwasów oleju kokosowego, glukozyd kokosowy) – co to jest?

Ammonium Lauryl Sulfate – naturalny czy syntetyczny?

Ammonium Lauryl Sulfate może być pozyskiwany naturalnie lub syntetycznie. Na szeroką skalę, dla przemysłu kosmetycznego, producenci częściej wybierają drugą opcję. O szczegóły zawsze należy pytać bezpośrednio twórców danego preparatu pielęgnacyjnego.

Ammonium Lauryl Sulfate – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu na środowisko naturalne substancji, jaką jest Ammonium Lauryl Sulfate.

Ammonium Lauryl Sulfate – czy jest wegański?

Ammonium Lauryl Sulfate, jeśli jest wytwarzany naturalnie – pochodzi od roślin. Nie ma zatem w swoim składzie żadnych związków odzwierzęcych. Weganie ich kategorycznie nie akceptują. Tyczy się to nie tylko składu, ale i sposobu wytwarzania – zwracają uwagę, czy jest etyczny i zgodny z ich wartościami.

Inne – ciekawostki

Ammonium Lauryl Sulfate bywa alternatywą dla silnie drażniących detergentów takich jak SLS. Sam również wykazuje działanie drażniące, dlatego stosuje się go wraz z innymi związkami, które wykazują właściwości łagodzące i równoważą działanie Ammonium Lauryl Sulfate.

Detergenty są niezbędne w produktach kosmetycznych przeznaczonych do mycia. Muszą odpowiednio usuwać zabrudzenia powstałe w ciągu dnia, ale także substancje tłuszczowe jak sebum. Ważną kwestią przy wyborze odpowiedniego detergentu jest ich moc. Nie mogą pozbawiać skóry warstwy, która pełni dla niej funkcję ochronną.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/ammonium-lauryl-sulfate

https://incibeauty.com/en/ingredients/3420-ammonium-lauryl-sulfate