Wodorotlenek glinu jest nieorganicznym związkiem chemicznym o charakterze amfoterycznym. Jego inna nazwa to aluminium. Na opakowaniach produktów można go zlokalizować jako INCI: Aluminium Hydroxide. 

Pod względem chemicznym przybiera postać białego proszku. Jako tzw. świeży osad z łatwością reaguje i rozpuszcza się w silnych kwasach oraz zasadach. 

Aluminium Hydroxide – działanie

Aluminium ma następujące właściwości:

  • dodawane do kosmetyków przezroczystych powoduje ich zmętnienie oraz zmniejszenie przepuszczalności dla światła;
  • jest substancją o charakterze humektantu – zatrzymuje wilgoć w kosmetykach oraz zapobiega ich wysychaniu;
  • wykazuje zdolności matujące, szczególnie doceniane w przypadku cer z silnym łojotokiem;
  • nadaje produktom pielęgnacyjnym białą barwę;
  • pełni rolę substancji ścierającej w niektórych środkach pielęgnacyjnych, na przykład pastach do zębów;
  • reguluje wydzielanie potu, dlatego jest stosowany w silnych antyperspirantach;
  • działa przeciwpróchniczo i dba o odpowiednią higienę jamy ustnej;
  • ma zdolność pochłaniania promieniowania UV.

Aluminium Hydroxide – zastosowanie w kosmetyce

Wodorotlenek glinu często uważany jest przez konsumentów za nieodłączny składnik dezodorantów i antyperspirantów. Oczywiście, jest to prawda. Biorąc pod uwagę właściwości tej substancji, bardzo dobrze się sprawdza w tym zastosowaniu. 

Gdzie jeszcze można znaleźć Aluminium Hydroxide? Między innymi:

  • w produktach do makijażu;
  • w kremach do twarzy;
  • w pastach do zębów i w produktach do higieny jamy ustnej;
  • w mydłach;
  • w balsamach do ciała;
  • w żelach do mycia ciała;
  • w produktach do demakijażu;
  • w kremach do opalania;
  • w peelingach.

Aluminium Hydroxide – bezpieczeństwo stosowania

Aluminium Hydroxide w kosmetykach jest ogólnie substancją bezpieczną, gdy stosuje się go zgodnie z przeznaczeniem. Nie zalicza się do potencjalnych alergenów – nie powinien działać drażniąco na skórę. 

W internecie krąży wiele sprzecznych informacji na temat wodorotlenku glinu, a także samego pierwiastka, który go tworzy. Przypisuje się mu działanie rakotwórcze, a także toksyczne dla organizmu. Glin sam w sobie ma znikomą zdolność penetracji przez skórę, a co za tym idzie – do krwiobiegu. Badania przeprowadzone przez odpowiednie organizacje nie potwierdziły jego rzekomego działania kancerogennego. 

Wodorotlenek glinu może być stosowany przez kobiety w okresie ciąży. Nie ma ku temu odgórnych przeciwwskazań.

Aluminium Hydroxide – wpływ na środowisko naturalne

Jeśli chodzi o Aluminium Hydroxide, szkodliwość tej substancji obrosła już mitami. Tymczasem obecnie nie odnotowano jej negatywnego działania na środowisko naturalne. Pierwiastek, który ją buduje, czyli glin, występuje naturalnie w przyrodzie – głównie w skorupie ziemskiej, glebach, roślinach oraz pancerzach zwierząt morskich. Toksyczność tej substancji uzależniona jest w dużej mierze od pH i miejsca, do którego się dostanie.

Aluminium Hydroxide – naturalny czy syntetyczny?

Wodorotlenek glinu powstaje na drodze syntetycznej. Jest produktem reakcji glinianu z dwutlenkiem węgla.

Aluminium Hydroxide – czy jest odpowiedni dla wegan

Weganie akceptują w kosmetykach tylko składniki roślinne oraz syntetyczne. Jako, że Aluminium Hydroxide zalicza się do tych drugich, jest w 100% wegański.

Aluminium Hydroxide – ciekawostki

Wodorotlenek glinu wykorzystywany jest przede wszystkim jako związek pomocniczy w przemyśle farmaceutycznym. Dodaje się go m.in. do tabletek pomagających w leczeniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak zgaga, niestrawność, wrzody żołądka. Inne zastosowanie wodorotlenek glinu znalazł w szczepionkach. Występuje on w nich jako środek pomocniczy.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/aluminum-hydroxide-0

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27913785/