Superfoods – co to jest?
Superfoods, czyli „super żywność” są to produkty spożywcze pochodzenia naturalnego, szczególnie bogate w różnorodne składniki korzystnie oddziałujące na organizm człowieka – witaminy, minerały, aminokwasy, przeciwutleniacze, błonnik, związki bioaktywne. Mianem superfoods można nazwać wiele produktów. Wśród tych najczęściej opisywanych wymienić można maca, jagody goji, jagody acai, spirulinę, chlorellę, camu camu, siemię lniane, nasiona chia,komosę ryżową, surowe nasiona kakao, kurkumę, guaranę.
Maca
Maca, nazywana również żeń-szeniem peruwiańskim jest rośliną korzeniową pochodzącą z Ameryki Południowej. Korzeń macy jest źródłem wielu witamin, minerałów, fitosteroli, katechin, flawonoidów, glukozynolanów oraz tanin. Posiada właściwości adaptogenne, podnosząc tolerancję organizmu na stres i przyspieszając regenerację. Sugeruje się także jej wpływ na poprawę funkcji mózgowych, obniżanie stężenia glukozy we krwi u chorych z cukrzycą, działanie energetyzujące, antyoksydacyjne oraz podnoszące libido. Według badań, jej regularne stosowanie może przyczyniać się do wzrostu testosteronu i poprawy płodności u mężczyzn.
Jagody goji
Jagody goji to rośliny z rodziny psiankowatych występujące głównie w Azji. Są źródłem między innymi karotenoidów, kwasu chlorogenowego, zeaksantyny, kwercetyny, kempferolu, wapnia, magnezu i fosforu. Ich regularne spożywanie przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi, cholesterolu LDL, a także korzystnie wpływają na układ immunologiczny. Posiadają właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Ze względu na zawartość luteiny i zeaksantyny, pozytywnie oddziałują na proces widzenia i siatkówkę oka.
Spirulina
Spirulina jest rodzajem algi morskiej. Stanowi źródło pełnowartościowego białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, chlorofilu, luteiny, zeaksantyny oraz licznych witamin. Posiada właściwości oczyszczające, obniżające stężenie cholesterolu, glukozy we krwi oraz ciśnienia tętniczego. Może stanowić wartościowy element profilaktyki chorób układu krążenia – więcej o spirulinie na blogu pod tym adresem:
https://www.aptekaolmed.pl/blog/artykul/spirulina-wlasciwosci-zastosowanie-dawkowanie,137.htmlNasiona chia
Nasiona chia to ziarna szałwii hiszpańskiej o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych i pozytywnie oddziaływujących na pracę mózgu. Nasiona chia stanowią również źródło błonnika pokarmowego, regulującego perystaltykę jelit.
Guarana
Guarana znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości pobudzających. Poprawia koncentrację i zdolność uczenia się. Zawarta w niej kofeina przyspiesza metabolizm. Ponadto, stanowi źródło licznych antyoksydantów. Nie należy z nią przesadzać, ponieważ zawiera kilkukrotnie więcej kofeiny niż ziarno kawy.
Komosa ryżowa
Komosa ryżowa, czyli quinoa, jest naturalnie bezglutenowym zbożem. Zawiera więcej magnezu, błonnika, żelaza i minerałów niż większość popularnych kasz. Nie podnosi w znaczny sposób poziomu glukozy we krwi, polecana jest więc także dla osób z cukrzycą.
Czy można przedawkować superfoods?
Odpowiedź brzmi: tak jak wszystko. Niektóre superfoods są bogate w związki np. o działaniu pobudzającym (guarana), które w nadmiernej ilości zbyt mocno stymulują układ nerwowy. Mogą także zawierać duże ilości mikroelementów czy witamin, na które człowiek ma pewne ustalone zapotrzebowanie. Szczególnie łatwo przesadzić z produktami sproszkowanymi, których forma przypomina suplementy diety. Należy więc spożywać je w umiarkowanych ilościach, a te w formie proszku – wedle zaleceń producenta.
Przypisy
- Zhou, Beijia, et al. „The effect of Lycium barbarum polysaccharide on the glucose and lipid metabolism: A systematic review and meta-analysis.” Journal of the American College of Nutrition (2021): 1-9.
- Grosshagauer, Silke, Klaus Kraemer, and Veronika Somoza. „The true value of Spirulina.” Journal of agricultural and food chemistry 68.14 (2020): 4109-4115.