Olej lniany – skład
Olej lniany to prawdziwa skarbnica cennych dla organizmu składników odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi takie substancje, jak:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6;
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9;
- fitosterole;
- witaminy: A, E, C, z grupy B;
- karotenoidy;
- białka;
- enzymy;
- związki mineralne: wapń, cynk, magnez, żelazo, selen, potas, fosfor, miedź, jod.
Warto wspomnieć, że w oleju lnianym występują korzystne proporcje pomiędzy kwasami omega 3,6 i 9.
Olej lniany – działanie
Ze względu na dużą zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych olej lniany stanowi dobre wsparcie układu krążenia. Systematyczne stosowanie produktu może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, szczególnie szkodliwej frakcji LDL.
Olej lniany przeciwdziała tworzeniu się skrzepów i sprzyja normalizacji ciśnienia krwi, może więc chronić przed takimi chorobami, jak miażdżyca czy choroba wieńcowa. Ze względu na prozdrowotne działanie, warto go stosować w celu profilaktyki zawałów, zatorów, wylewów czy udarów.
Zawarte w oleju kwasy tłuszczowe wspomagają procesy regeneracji tkanek i organów. Zdrowe tłuszcze mają także pozytywny wpływ na działanie układu immunologicznego. Zwiększają przepuszczalność błon komórkowych neuronów, dzięki czemu większe ilości substancji odżywczych mogą docierać do mózgu. Kwasy omega chronią komórki przed degeneracją i uszkodzeniami i wpływają na szybsze usuwanie produktów ubocznych przemiany materii z organizmu.
Olej lniany – właściwości
Wśród najważniejszych właściwości oleju lnianego wyróżniamy:
- działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe;
- korzystny wpływ na układ krążenia i pracę serca;
- wsparcie regeneracji komórek i tkanek;
- stymulacja odporności;
- redukcja stanów zapalnych w organizmie;
- stymulacja metabolizmu i przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej;
- wsparcie pracy układu pokarmowego;
- regulacja poziomu cukru we krwi, ochrona przed insulinoopornością;
- poprawa wydolności fizycznej poprzez korzystny wpływ na syntezę białek;
- korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie.
Olej lniany – zastosowanie
Olej lniany to produkt spożywczy o szerokim zastosowaniu. Tłoczony na zimno może być dodawany do różnego rodzaju potraw, np. sałatek, pasztecików i innych przekąsek. Sprawdza się do polewania na chleb czy jako dodatek do makaronów, ziemniaków lub ryżu. Ze względów zdrowotnych zaleca się pić olej lniany na czczo (2-4 łyżki dziennie). Można stosować też zewnętrznie, bezpośrednio na skórę lub włosy.
Olej lniany – przeciwwskazania i skutki uboczne
Jakie są skutki uboczne picia oleju lnianego? Nie zaleca się stosować oleju lnianego osobom, cierpiącym na nadwrażliwość jelit i częste biegunki. Nie powinno się go spożywać przez pewien okres po operacji w obszarze jamy brzusznej. Ilości oleju lnianego w diecie powinny ograniczać także osoby z chorobami trzustki, chorobami dróg żółciowych, wątroby i nerek. Przeciwwskazaniem jest kamica nerkowa, brak jednej nerki oraz dializy.
Stosowanie oleju lnianego w odpowiednich dawkach nie powinno powodować skutków ubocznych. W przypadku przyjęcia zbyt dużej ilości produktu mogą pojawić się luźne stolce, biegunki i wzdęcia. U niektórych osób mogą wystąpić także reakcje alergiczne w postaci wysypki, świądu, trudności z oddychaniem. Przy zaobserwowaniu jakichkolwiek oznak uczulenia, należy jak najszybciej przerwać stosowanie oleju. W wyniku stosowania znacznych ilości oleju lnianego przez długi czas może też dojść do przeciążenia wątroby i nerek.
Gdzie kupić olej lniany?
Najlepiej wybierać olej lniany tłoczony na zimno, przechowywany w odpowiednich warunkach. Im świeższy, tym lepszy, dlatego warto wybierać tylko produkty od zaufanych sprzedawców. Warto zwrócić uwagę czy wybrany olej lniany znajduje się w szklanej, ciemnej butelce, gdyż w takim naczyniu dłużej zachowuje świeżość.
Artykuł promocyjny