Porady

Uprawiasz sport? Zadbaj o różne źródła białka w diecie

Białko to najważniejszy składnik budulcowy organizmu i ważna część diety osób aktywnych. Jeśli uprawiasz sport (amatorsko lub zawodowo), powinnaś uważnie przyjrzeć się źródłom białka w codziennym jadłospisie. Odpowiedni rozkład składników odżywczych pomaga w zachowaniu dobrego zdrowia i kondycji.

Białko – zdrowe kości, silne mięśnie 

Białko, obok tłuszczów i węglowodanów, jest jednym z podstawowych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do najważniejszych funkcji białka zaliczamy:

  • udział w budowie tkanki kostnej i mięśniowej,
  • udział w procesie skurczu mięśni,
  • przyspieszenie procesu gojenia się ran,
  • syntezę hormonów (między innymi hormonów tarczycy),
  • regulację procesów metabolicznych w organizmie, w tym procesów trawienia,
  • utrzymanie równowagi wodnej i kwasowo-zasadowej w organizmie,
  • wspieranie układu odpronościowego – białko wchodzi w skład ciał odpornościowych, które chronią organizm przed bakteriami i wirusami.

Białko w diecie sportowca

W diecie osoby aktywnej fizycznie białko powinno stanowić około 20/30% energii z diety (tłuszcze 20-35%, a węglowodany 45-60%). Dokładne proporcje i kaloryczność posiłków należy dopasować indywidualnie. Zbilansowanie diety odbywa się z uwzględnieniem wieku, płci, aktualnej masy ciała oraz rodzaju i intensywności treningów. 

Podczas wysiłku organizm traci białko, dlatego tak ważne jest jego uzupełnianie od razu po treningu. Odpowiednia podaż białka sprzyja szybszej regeneracji mięśni. Więcej informacji o żywieniu sportowców w zależności od dyscypliny znajdziesz pod adresem: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-sportowca-czyli-zywienie-sportowcow-zawodowych/

Najlepsze źródła białka dla aktywnych 

Komponując codzienną dietę, warto zadbać o różnorodność. Urozmaicony jadłospis nie tylko lepiej smakuje, ale również dostarcza organizmowi więcej cennych składników pokarmowych.

Białko znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Produkty odzwierzęce o największej zawartości białka to: mięso (przede wszystkim kurczak i indyk), jaja, ryby, owoce morza oraz mleko i produkty mleczne. Białko roślinne znajdziesz między innymi w nasionach roślin strączkowych (soja, ciecierzyca, fasola czerwona, fasola biała, groch i groszek zielony), zbożach i niektórych warzywach. Dobrym źródłem białka są także napoje roślinne i odżywki białkowe na ich bazie.

Zobacz też:
Styl życia, problemy zdrowotne... czym jeszcze się kierować, wybierając adaptogen?

O właściwą podaż białka powinni dbać przede wszystkim sportowcy na dietach wegetariańskich i wegańskich. Właściwe zbilansowanie roślinnego jadłospisu dla aktywnych jest trudne, ale nie niemożliwe. Aby zapobiec ewentualnym niedoborom pokarmowym, warto skorzystać z konsultacji dietetycznej. 

Dieta aktywnych – o tym warto pamiętać 

Nie ma jednego szablonu jadłospisu diety osoby aktywnej. Każdy organizm jest inny i ma różne potrzeby. Jeśli nie wiesz, jaką kaloryczność diety zastosować i zastanawiasz się, które przekąski węglowodanowe będą najlepsze w przypadku Twojej dyscypliny – udaj się do dietetyka. Doświadczony specjalista uważnie przeanalizuje Twój dotychczasowy jadłospis i wprowadzi konieczne zmiany. 



Powiązane artykuły:

Dodaj komentarz

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Popularne wpisy: