Nikogo już więc nie dziwi, że coraz chętnie przygotowujemy kawę samodzielnie z pomocą różnych zaparzaczy do kawy z oferty sklepu Coffeedesk. Jednym z najpopularniejszych jest kawiarka.
Kawiarka: czym jest i jak działa
Zacznijmy zatem od początku. Kawiarka to niewielkie urządzenie, które pozwala wydobyć smak i aromat ze zmielonej kawy. Nie wymaga specjalnego doświadczenia i umiejętności, więc każdy z nas może po nią sięgnąć. Określana jest mianem ciśnieniowego czajniczka, który najczęściej zbudowany jest z takich elementów jak:
- zbiorniczek na wodę,
- sitko,
- specjalna komora, do której spływa przygotowany napój.
Jak działa kawiarka?
Sposób działania kawiarki jest niezwykle intuicyjny. Podgrzewana woda, która znajduje się w specjalnym zbiorniczku, przepływa przez sitko z kawą, a następnie trafia (do wspomnianej wcześniej) komory, z której gotowy napój, można swobodnie przelać do kubka lub filiżanki. Cały proces trwa kilka minut i pozwala wydobyć prawdziwą głębię smaku.
Klasyczny ekspres czy kawiarka: co wybrać?
Trudno opowiedzieć się konkretnie za jednym rozwiązaniem, ponieważ wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji. Dla wielbicieli mocnego aromatu kawy, którzy cenią sobie ekonomiczne pomysły — kawiarka będzie wprost idealna. Jej niewątpliwym plusem, oprócz ceny, jest ergonomiczny kształt – bez trudu zmieści się w małej kuchni i nie zabierze wiele miejsca. Ponadto, stanowi ciekawy akcent dekoracyjny, który na pewno przyciąga uwagę.
Z kolei porównując ją z klasycznym ekspresem do kawy, należy pamiętać o tym, że możliwości pod względem przygotowywanych napojów kawowych, będą nieco ograniczone. Oczywiście inaczej będzie w kwestii baristów lub osób, które celebrują rytuały związane z zaparzaniem kawy i mają dodatkowe elementy do spieniania mleka. W kawiarce nie przygotujemy raczej klasycznego cappuccino czy latte, które za jednym kliknięciem, przyrządzi dla nas ekspres automatyczny – będziemy musieli zaopatrzyć się w spieniacz i ręcznie przygotować mleko.
Jak działa kawiarka?
Sposób działania kawiarki jest niezwykle intuicyjny. Podgrzewana woda, która znajduje się w specjalnym zbiorniczku, przepływa przez sitko z kawą, a następnie trafia (do wspomnianej wcześniej) komory, z której gotowy napój, można swobodnie przelać do kubka lub filiżanki. Cały proces trwa kilka minut i pozwala wydobyć prawdziwą głębię smaku.
Klasyczny ekspres czy kawiarka: co wybrać?
Trudno opowiedzieć się konkretnie za jednym rozwiązaniem, ponieważ wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji. Dla wielbicieli mocnego aromatu kawy, którzy cenią sobie ekonomiczne pomysły — kawiarka będzie wprost idealna. Jej niewątpliwym plusem, oprócz ceny, jest ergonomiczny kształt – bez trudu zmieści się w małej kuchni i nie zabierze wiele miejsca. Ponadto, stanowi ciekawy akcent dekoracyjny, który na pewno przyciąga uwagę.
Z kolei porównując ją z klasycznym ekspresem do kawy, należy pamiętać o tym, że możliwości pod względem przygotowywanych napojów kawowych, będą nieco ograniczone. Oczywiście inaczej będzie w kwestii baristów lub osób, które celebrują rytuały związane z zaparzaniem kawy i mają dodatkowe elementy do spieniania mleka. W kawiarce nie przygotujemy raczej klasycznego cappuccino czy latte, które za jednym kliknięciem, przyrządzi dla nas ekspres automatyczny – będziemy musieli zaopatrzyć się w spieniacz i ręcznie przygotować mleko.
Treść promocyjna