Hydrogen Peroxide (nadtlenek wodoru) – substancja, która ma zastosowanie w lekach i preparatach do higieny jamy ustnej

Hydrogen Peroxide to nadtlenek wodoru. Należy do pochodnych tlenu. To nieorganiczna substancja chemiczna. Jest silnie reaktywna. Bez problemu rozpuszcza się w wodzie. W normalnej temperaturze pokojowej przybiera formę gęstej cieczy, bez barwy. Wraz ze wzrostem swojego stężenia zmienia kolor, aż do niebieskiego. Sprawdź jego opis i najważniejsze informacje!

Działanie nadtlenku wodoru

  1. Jest konserwantem w produktach kosmetycznych. Pełni rolę ochronną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.
  2. Przedłuża trwałość produktu.
  3. Chroni przed ciągłym nadkażaniem podczas aplikacji.
  4. Nadtlenek wodoru jako 3% roztwór to wszystkim znana woda utleniona. Pomaga oczyszczać i dezynfekować rany i otarcia. Działa antyseptycznie i bakteriobójczo.
  5. Czysty Hydrogen Peroxide jest związkiem bardzo reaktywnym i żrącym.
  6. W stężeniach do kilkunastu procent wykazuje właściwości wybielające i rozjaśniające. Fakt ten został wykorzystany w branży fryzjerskiej do różnego rodzaju koloryzacji.
  7. Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
  8. Działa przeciwpróchniczo.

Hydrogen Peroxide – zastosowanie w branży kosmetycznej

  1. Produkty do koloryzacji włosów tj. farby, rozjaśniacze.
  2. Dezodoranty.
  3. Produkty do płukania jamy ustnej.
  4. Specjalistyczne preparaty wybielające do zębów.
  5. Profesjonalne preparaty do rzęs.

Jako że Hydrogen Peroxide jest mocno reaktywny, produkty kosmetyczne z jego dodatkiem muszą być przechowywane w specjalnie przeznaczonych do tego opakowaniach.

Hydrogen Peroxide – bezpieczeństwo stosowania produktów z tym składnikiem

Światowe Organizacje zajmujące się bezpieczeństwem danych substancji kosmetycznych uznały Hydrogen Peroxide za bezpieczny. Stosować go można jednak tylko według odpowiednich zaleceń:

  • > 0,1% w preparatach do higieny jamy ustnej (np. płynach) i wybielania szkliwa (do 6% profesjonalne produkty wybielające);
  • 2% w profesjonalnych kosmetykach do rzęs i w lakierach do paznokci;
  • 4% w kosmetykach przeznaczonych do aplikacji na skórę;
  • 12% w preparatach różnego rodzaju do włosów.

Nadtlenek wodoru w czystej postaci (100%) jest silnie reaktywnym związkiem. Do tego stopnia, że może spowodować wybuch. W razie kontaktu ze skórą powoduje oparzenia i podrażnienia. Oczywiście, tak wysokie stężenia nie mają miejsca w branży kosmetycznej, a sam Hydrogen Peroxide jest dostępny w sprzedaży w stężeniu ok. 6070%.

Ze względu na ryzyko podrażnień i niekorzystne działanie na układ oddechowy nie zaleca się stosowania nadtlenku wodoru kobietom w ciąży i w okresie karmienia piersią.

Pochodzenie nadtlenku wodoru – naturalne czy syntetyczne?

Ta silnie reaktywna substancja powstaje syntetycznie w laboratoriach, pod okiem profesjonalistów.

Hydrogen Peroxide – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu nadtlenku wodoru na środowisko naturalne. Niebezpieczeństwo, jakie może powodować ta substancja, tyczy się jej ewentualnego wybuchu. Dzieje się tak podczas kontaktu nadtlenku wodoru ze źródłem ciepła lub np. szkłem.

Czy nadtlenek wodoru jest wegański?

Nadtlenek wodoru jest związkiem chemicznym, w 100% wegańskim. Nie zawiera substancji pochodzenia zwierzęcego. Jego pochodzenie jest zgodne z etyką promowaną przez wegan.

Inne – ciekawostki

Czy wiesz, że wyższe stężenie nadtlenku wodoru (ok. 30%) nazywane jest perhydrolem? W razie jego ewentualnego kontaktu ze skórą powoduje martwicę tkanek, która objawia się charakterystycznym, białym nalotem.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/hydrogen-peroxide-0

https://incibeauty.com/en/ingredients/16749-hydrogen-peroxide



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia