Ethylparaben (etyloparaben) - co to jest?
Karta opracowania
- Data publikacji
- Czas lektury
- 2 min czytania
- Opracowanie
- Redakcja Estetico
- Wydanie
- Przewodnik redakcyjny
Etyloparaben należy do licznej grupy parabenów. Jest estrem etylowym kwasu p-hydroksybenzoesowego. Bywa stosowany w przemyśle kosmetycznym, ale także jako środek dodawany do żywności pod hasłem E214. Na opakowaniach produktów pielęgnacyjnych można go znaleźć jako INCI: Ethylparaben.
Ethylparaben - działanie
Etyloparaben ma następujące właściwości:
- przedłuża czas przydatności produktu kosmetycznego jako konserwant;
- wpływa na niezmienną formę masy kosmetycznej podczas całego okresu stosowania;
- hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych w kosmetyku;
- jego obecność jest ważna w preparatach aplikowanych za pomocą palca - ogranicza tzw. nadkażenie preparatu.
Ethylparaben - zastosowanie w kosmetyce
Trudno sobie wyobrazić współczesne kosmetyki bez obecności konserwantów. Ethylparaben, ze względu na swoje właściwości, można znaleźć w większości z nich. Najczęściej występuje w:
- kremach do twarzy;
- produktach do opalania z filtrem UV;
- żelach pod prysznic;
- mleczkach do demakijażu;
- płynach do kąpieli;
- peelingach do twarzy oraz ciała;
- balsamach do ciała;
- kremach do dłoni oraz stóp;
- tonikach;
- maseczkach do twarzy;
- kremach pod oczy;
- szamponach;
- maskach i odżywkach do włosów;
- produktach do stylizacji;
- kosmetykach do makijażu
Ethylparaben - bezpieczeństwo stosowania
Parabeny w kosmetyce stosowane są od dawna. To bardzo kontrowersyjne substancje, często powodujące wiele konfliktów. Można być jednak spokojnym - należą do jednych z najlepiej przebadanych związków, nie mają zbyt wielkiej zdolności do penetracji w głąb skóry. Opinie o ich kancerogenności nie są potwierdzone żadnymi badaniami.
Ethylparaben jest bezpieczny do stosowania zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Istnieją ograniczenia co do jego użytku. Maksymalne stężenie, jakie może zostać umieszczone w danym produkcie, to:
- 0,4% dla pojedynczego związku;
- 0,8% dla mieszaniny wszystkich parabenów w kosmetyku.
Nie powinien podrażniać, natomiast na skórach nadwrażliwych może wykazywać odczyn alergiczny. Z tego powodu nie jest polecany dla kobiet w okresie ciąży. Pod względem zmian, jakie zachodzą w tym okresie w organizmie, cera mogłaby zareagować w nieprzewidywalny sposób.
Ethylparaben - wpływ na środowisko naturalne
Parabeny, w tym Ethylparaben, nie są szkodliwe dla środowiska naturalnego. Substancja ta nie zalega w miejscach, do których przez przypadek może się dostać, czyli w glebie oraz wodzie. Nie jest toksyczna dla organizmów żywych. To bardzo ważne, ponieważ konserwanty z tej grupy są stosowane w większości wyrobów kosmetycznych i nie tylko.
Ethylparaben - naturalny czy syntetyczny?
Etyloparaben powstaje całkowicie na drodze syntetycznej.
Ethylparaben - czy jest odpowiedni dla wegan
Weganie akceptują w kosmetykach składniki pochodzenia naturalnego - roślinnego, ale także te pozyskane w wyniku odpowiednich reakcji chemicznych. Ethylparaben należy zatem do związków w 100% wegańskich.
Ethylparaben - ciekawostki
Parabenom stosowanym w kosmetyce zarzuca się ingerencję w układ hormonalny, a dokładniej - pobudzanie hormonów żeńskich. Opinie te są bezpodstawne, nie ma na nie żadnych naukowych dowodów. Parabeny nie są w stanie przenikać w głąb skóry, a tym bardziej do krwiobiegu. Te, które mogłyby dostać się do tkanek, są bardzo szybko przekształcane w kwas benzoesowy i wydalane z organizmu. Ethylparaben nie ma zatem wpływu na funkcjonowanie układu hormonalnego i produkcję estrogenu.
Ethylparaben: Why Parabens Are Actually Safer Than Other Alternatives
https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/parabens-cosmetics
Fakt z opracowań Estetico
Warto wiedzieć podczas pielęgnacji
Kwas azelainowy o wzorze chemicznym C5H6O5 występuje naturalnie w ziarnach zbóż, takich jak pszenica i jęczmień, a w kosmetyce redukuje przebarwienia.