Geraniol - naturalny czy syntetyczny? Poznaj jego właściwości i zastosowanie
Geraniol (INCI: Geraniol) należy do związków organicznych, monoterpenów. To substancja lotna nadająca zapach roślinom. Z chemicznego punktu widzenia to alkohol o oleistym charakterze i jasnożółtej barwie. Rozpuszcza się w tłuszczach, a nie jest rozpuszczalny w wodzie. in. geraniowym i różanym.
Karta opracowania
- Data publikacji
- Czas lektury
- 2 min czytania
- Opracowanie
- Redakcja Estetico
- Wydanie
- Przewodnik redakcyjny
Geraniol - działanie substancji
- Geraniol jest głównie substancją zapachową dodawaną do produktów kosmetycznych.
- Współtworzy nowe kompozycje aromatyczne.
- Niweluje inne, nieprzyjemne zapachy.
- Działa owadobójczo, odstrasza owady i insekty.
- Zapewnia komunikację pomiędzy roślinami.
- Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne.
Geraniol - właściwości i zastosowanie w kosmetykach
Geraniol w kosmetykach jest dodawany po to, by wzbogacić zapach i poprawić komfort stosowania. Olejki eteryczne stosowane w szeroko pojętej kosmetyce, które zawierają geraniol, są wykorzystywane w terapiach przeciwzmarszczkowych i ujędrniających.
Geraniol można znaleźć głównie:
- we wszelkiego rodzaju dezodorantach;
- w perfumach i wodach toaletowych;
- w mydłach w płynie;
- w szamponach i innych kosmetykach do mycia i pielęgnacji włosów;
- w żelach pod prysznic;
- w płynach do kąpieli;
- w solach do kąpieli oraz kulach;
- w kremach do stóp oraz dłoni;
- w kremach do twarzy;
- w serach, eliksirach, olejkach do pielęgnacji twarzy;
- w preparatach do golenia i po goleniu;
- w kosmetykach kolorowych;
- w balsamach antycellulitowych;
- w kosmetykach naturalnych.
Geraniol może również występować w produktach do pielęgnacji skóry dziecka. W przypadku skór bardzo wrażliwych nie zaleca się używania tego składnika u najmłodszych.
Geraniol - bezpieczeństwo stosowania
Geraniol jako substancja zapachowa został dopuszczony do stosowania w kosmetykach pod pewnymi warunkami. Producent musi umieścić go w składzie INCI, jeśli jego stężenie w produktach do spłukiwania wynosi 0,01% oraz w tych niespłukiwanych - 0,001%.
Jak większość składników zapachowych, geraniol może być potencjalnym alergenem i powodować uczulenia, wysypki. Nie zaleca się stosowania go w trakcie trwania ciąży oraz w produktach dla dzieci.
Geraniol - naturalny czy syntetyczny?
Naturalnie geraniol występuje w olejkach eterycznych, które są pozyskiwane z wybranych części roślin za pomocą destylacji parą wodną. Może być również produkowany syntetycznie.
Geraniol - wpływ na środowisko
Nie odnotowano negatywnego wpływu geraniolu na środowisko naturalne.
Geraniol jako substancja odpowiednia dla wegan?
Geraniol jest substancją, która może być bezpiecznie stosowana przez wegan. Nie zawiera w sobie składników pochodzenia zwierzęcego.
Inne - ciekawostki
Czy wiesz, że właściwości geraniolu były od wieków wykorzystywane jako naturalny odstraszacz komarów? Wykazuje on bowiem silne działanie owadobójcze. Może być stosowany w formie świec lub dyfuzorów. Stosunkowo niewielkie stężenie geraniolu jest w stanie skutecznie walczyć ze szkodnikami. Odstrasza niebezpieczne w sezonie letnim kleszcze. Jedną z zalet preparatów przeciw komarom z geraniolem jest ich naturalność (z reguły). Pozostają wolne od silnych środków chemicznych bądź pestycydów. To sprawia, że ich stosowanie nie jest niebezpieczne dla człowieka.
Bibliografia:
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/geraniol
https://incibeauty.com/en/ingredients/6561-geraniol
Chemia w kosmetyce i kosmetologii - Z. Sarbak, A. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak
Fakt z opracowań Estetico
Warto wiedzieć podczas pielęgnacji
Kwas azelainowy o wzorze chemicznym C5H6O5 występuje naturalnie w ziarnach zbóż, takich jak pszenica i jęczmień, a w kosmetyce redukuje przebarwienia.