Sodium PCA (sól sodowa kwasu piroglutaminowego) – co to jest?

Sól sodowa kwasu piroglutaminowego w nomenklaturze chemicznej nosi nazwę 5-okso-2-pirolidynokarboksylanu sodu. Biorąc pod uwagę stan skupienia, przybiera formę cieczy. Jest bezbarwna lub żółtawo-biała. Nie ma charakterystycznego zapachu. Bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Ze względu na swoje właściwości wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym. Na opakowaniach produktów można zlokalizować ten składnik jako INCI: Sodium PCA.

Sodium PCA – działanie

Wiesz już, co to jest Sodium PCA. Sprawdź, czym się wyróżnia:

  • jest silnym humektantem – substancją, która potrafi związać duże ilości wody. Dzięki temu dba o odpowiedni poziom nawilżenia skóry oraz włosów;
  • wchodzi w skład NMF – naturalnego czynnika nawilżającego, który występuje w skórze każdego człowieka. Przez to jest dobrze tolerowana;
  • zapobiega utracie nadmiernej ilości wody ze skóry;
  • w łatwy sposób penetruje do odpowiednich warstw naskórka, dlatego działa efektywnie;
  • na aplikowanej powierzchni tworzy ochronny film;
  • zapobiega krystalizacji i wysychaniu masy kosmetycznej, szczególnie przy ujściu opakowania;
  • w preparatach do włosów jest odpowiedzialny za ochronę przed elektryzowaniem;
  • wygładza, odżywia i nawilża włosy, dodaje im zdrowego blasku;
  • wyraźnie zmiękcza naskórek.

Sól sodowa kwasu piroglutaminowego – zastosowanie w kosmetyce

Sodium PCA w kosmetykach jest jedną z najpowszechniej stosowanych substancji. Jej pozyskanie, w stosunku do składników o podobnych właściwościach, jest jednak dość kosztowne. Najczęściej można znaleźć Sodium PCA w kosmetykach takich jak:

  • różnego rodzaju kremy do twarzy;
  • balsamy do ciała;
  • łagodzące produkty po opalaniu;
  • kremy do dłoni oraz stóp;
  • mleczka do demakijażu;
  • żele do mycia twarzy;
  • toniki;
  • maseczki do twarzy;
  • peelingi;
  • szampony;
  • spraye antystatyczne do włosów;
  • maski i odżywki;
  • żele pod prysznic;
  • płyny do kąpieli;
  • produkty do higieny jamy ustnej;
  • kosmetyki do makijażu.

Sól sodowa – bezpieczeństwo stosowania

Sól sodowa kwasu piroglutaminowego a szkodliwość – czy składnik ten jest bezpieczny? Zdecydowanie tak. Substancja ta spełnia wszystkie wymagania, nie jest toksyczna i jest dobrze tolerowana przez każdy rodzaj cery. Sól kwasu piroglutaminowego nie jest zaliczana do potencjalnych alergenów. Nawet wyższe stężenie tego związku nie powoduje podrażnień. Nie jest komedogenny, jego dodatek nie pogarsza stanu cery problematycznej, trądzikowej. Naturalnie występuje w skórze.

Sodium PCA w kosmetykach może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Sól sodowa – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego działania solo sodowej na środowisko naturalne. Jest składnikiem neutralnym, nie wykazującym toksyczności dla organizmów żywych. To ważne, biorąc pod uwagę stopień zanieczyszczenia naszej planety. Z pozoru tak niewielka rzecz, jak codziennie stosowane kosmetyki, ma duży wpływ na środowisko.

Sodium PCA – naturalny czy syntetyczny?

Substancja ta pozyskiwana jest w procesach technologicznych – jest syntetyczna.

Sodium PCA – czy jest odpowiedni dla wegan

Weganie jako konsumenci dopuszczają w swojej pielęgnacji produkty zawierające składniki roślinne lub syntetyczne. Nie ma mowy o związkach pochodzenia zwierzęcego. Sól s jest zatem w 100% wegański.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sodium-pca


Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia