Przejdź do treści
EsteticoBaza wiedzy o urodzie i pielęgnacji

Sodium Lauroyl Sarcosinate (sarkozynian laurylosiarczanu sodowego) - działanie, cechy, bezpieczeństwo

Sarkozynian laurylosiarczanu sodowego to łagodny, a przy tym silnie aktywny rodzaj substancji. Wykazuje wysoką skuteczność. Ma pochodzenie syntetyczne. Ze względu na stan skupienia, najczęściej przybiera formę ciała stałego o białej barwie.

Karta opracowania

Data publikacji
Czas lektury
2 min czytania
Opracowanie
Wydanie
Przewodnik redakcyjny

Sodium Lauroyl Sarcosinate - działanie

Wiesz, co to jest Sodium Lauroyl Sarcosinate. Jakie są właściwości tej substancji? Oto część z nich:

  • wykazuje właściwości oczyszczające jako anionowy środek powierzchniowo czynny, przez co jest stosowany jako detergent w środkach myjących;
  • powoduje powstawanie piany;
  • pełni rolę konserwującą w produktach pielęgnacyjnych; 
  • zapobiega elektryzowaniu się włosów - działa antystatycznie; 
  • wpływa na dobrą kondycję skóry oraz włosów;
  • niweluje silnie drażniące działanie innych substancji na skórę;
  • zmiękcza naskórek, nie wysusza jak większość detergentów.

Sarkozynian laurylosiarczanu sodowego - zastosowanie w kosmetykach

Sodium Lauroyl Sarcosinate w kosmetykach najczęściej stosuje się w:

  • szamponach różnego rodzaju;
  • żelach do mycia ciała;
  • płynach do kąpieli;
  • płynach do higieny intymnej;
  • preparatach do pielęgnacji włosów;
  • kosmetykach przeznaczonych do golenia (pianki, kremy);
  • produktach do demakijażu;
  • żelach i piankach do mycia twarzy;
  • pastach do zębów;
  • mydłach w płynie;
  • kosmetykach dla dzieci.

Sodium Lauroyl Sarcosinate - bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem

Sarkozynian laurylosiarczanu sodu jest substancją silnie aktywną, a przy tym łagodną. Badania przeprowadzone pod kątem bezpieczeństwa składników sugerują, że SLS w ogólnym rozumieniu jest bezpieczny. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że może być zanieczyszczony groźniejszymi związkami. Mowa o nitrozoaminach. Producenci ze szczególną uwagą muszą dobierać związki aktywne w preparatach zawierających Sodium Lauroyl Sarcosinate, tak aby nie mogły wytworzyć się toksyczne cząsteczki N-nitrozowe. 

Substancja ta nie została zaklasyfikowana do potencjalnych alergenów. Nie do końca wiadomo, czy sarkozynian laurylosiarczanu sodowego jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Został jednak dozwolony do użytku w kosmetykach dla najmłodszych. 

Pochodzenie Sodium Lauroyl Sarcosinate - naturalny czy syntetyczny?

Sarkozynian laurylosiarczanu sodowego powstaje sztucznie. Jest pochodną aminokwasu - sarkozyny - oraz kwasów tłuszczowych. 

Substancje SLS - wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Sodium Lauroyl Sarcosinate na środowisko naturalne. Badania dowodzą, że należy on z reguły do substancji łatwo biodegradowalnych. Inne z kolei mówią, że może niekorzystnie działać na skażone nim środowisko wodne. Zaleca się ostrożność podczas stosowania preparatu. 

Sodium Lauroyl Sarcosinate - czy jest wegański?

Sarkozyna, z której pochodzi Sodium Lauroyl Sarcosinate, może być pozyskiwana z roślin (olej kokosowy), ale także z żywych organizmów, w których naturalnie występuje. Wszelkich szczegółowych informacji należy zawsze zaczerpnąć bezpośrednio u producenta danego preparatu. Obecność odzwierzęcych związków w kosmetyku powoduje, że nie jest on produktem wegańskim.

Sodium Lauroyl Sarcosinate - ciekawostki

Preparaty o charakterze myjącym są konieczne w pielęgnacji. Na skórze, włosach gromadzą się zanieczyszczenia, martwy naskórek, pot, sebum, których regularnie należy się pozbywać. Kluczowe jest dobranie odpowiedniego detergentu. Sodium Lauroyl Sarcosinate jest ogólnie substancją bezpieczną, a co ważne, nie narusza ochronnej warstwy lipidowej skóry jak inne detergenty.

Fakt z opracowań Estetico

Warto wiedzieć podczas pielęgnacji

Kwas azelainowy o wzorze chemicznym C5H6O5 występuje naturalnie w ziarnach zbóż, takich jak pszenica i jęczmień, a w kosmetyce redukuje przebarwienia.

Encyklopedia

Więcej z tego działu