Przejdź do treści
EsteticoBaza wiedzy o urodzie i pielęgnacji

Sodium citrate - właściwości i zastosowanie substancji

Sodium citrate to substancja pochodzenia naturalnego lub syntetycznego, będąca częstym składnikiem kosmetyków. Przeczytaj i sprawdź jaką rolę pełni w kosmetyce!

Karta opracowania

Data publikacji
Czas lektury
1 min czytania
Opracowanie
Wydanie
Przewodnik redakcyjny

Sodium citrate, in. cytrynian sodu jest składnikiem większości produktów kosmetycznych. Jego podstawową rolą jest przedłużenie trwałości kosmetyku. Jednak to nie jedyna funkcja jaką pełni ta substancja. Dzięki swoim właściwościom jest wykorzystywana jako składnik maskujący, zmniejszający, a niekiedy wręcz tłumiący podstawowy zapach danego produktu.  

Podstawowe właściwości sodium citrate

Sodium citrate to substancja pochodzenia naturalnego lub syntetycznego, znana również pod nazwą cytrynian sodu. W kosmetyce jej podstawową funkcją jest przedłużenie trwałości produktów. Wykorzystywana jest także do nadania im pożądanego zapach, a wszystko dzięki maskującym właściwościom, które pozwalają stłumić podstawowy zapach kosmetyku. Sodium citrate (cytrynian sodu) uznawany jest za substancję bezpieczną, która wykorzystywana w odpowiednim stężeniu w produktach kosmetycznych w żaden sposób nie zagraża człowiekowi.

Fakt z opracowań Estetico

Warto wiedzieć podczas pielęgnacji

Kwas azelainowy o wzorze chemicznym C5H6O5 występuje naturalnie w ziarnach zbóż, takich jak pszenica i jęczmień, a w kosmetyce redukuje przebarwienia.

Encyklopedia

Więcej z tego działu